România a avut cel mai mare grad de necolectare a TVA

Pentru România, impactul fraudei în domeniul TVA este cel mai mare la nivel procentual, în cifre absolute.

Adăugat: 23 Iunie 2016
Ultima actualizare:23 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România a avut în 2015 cel mai mare grad de necolectare a TVA din Europa Centrală şi de Est, de aproape 40%, arată estimările PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de audit din lume.

Această diferenţă între veniturile aşteptate şi ceea ce se colectează efectiv a adus statului pagube uriaşe a explicat, la o conferinţă de profil, liderul PricewaterhouseCoopers Romania pe probleme de impozite, Daniel Anghel: 

"Pentru România, impactul fraudei în domeniul TVA este cel mai mare la nivel procentual, în cifre absolute, undeva la 8,3 miliarde euro pe an. Prin comparaţie, bugetul apărării naţionale este de 2% din PIB, deci acest decalaj este mai mult decât dublu. Dacă ne uităm doar la Polonia şi la România, chiar dacă din cifra absolută, Polonia are 12 miliarde, versus 8 miliarde cât are România, la nivel de procent din PIB, totuşi, România, din păcate, este câştigătoare", a spus Daniel Anghel.  

Anghel a susţinut că în ultima perioadă gradul de colectare a TVA a crescut ca urmare a unor măsuri adoptate în 2015, precum: taxarea inversă, plafonarea plăţilor în numerar sau chiar loteria fiscală.

Tendinţa a fost confirmată şi de presedintele ANAF, Dragoş Doroş, care spune că în acest an s-a reuşit ca în primele cinci luni să se colecteze din TVA 92%, faţă de 75 de procente, cât se anticipa, transmite redactorul RRA Iulian Olescu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza