Revista presei - 14 iulie 2011

"Soarta României în al doilea război mondial al crizei" - EVENIMENTUL ZILEI; "Marea criză" - ADEVĂRUL; "Criza datoriilor loveşte Uniunea Europeană şi America" - JURNALUL NAŢIONAL; "Italia a ajuns mai riscantă ca România" - ROMÂNIA LIBERĂ

Adăugat: 14 Iulie 2011
Ultima actualizare:14 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

 - Sunt titlurile de pe prima pagină a principalelor ziare apărute astăzi, care încearcă, în analize ample, să prevadă ce ne-ar putea aduce turbulenţele înregistrate în ultimele zile pe pieţele internaţionale.

 

 

"Criza datoriei Italiei, suprapusă peste cea a Greciei, precum şi temerile privind un posibil tsunami financiar în Statele Unite ne pun în faţa unor perspective sumbre." - scrie EVENIMENTUL ZILEI.

 

 

"Uniunea Europeană are nevoie de un buget comun, altfel se va destrăma, avertizează analiştii economici" - citim în JURNALUL NAŢIONAL, care arată că statele din sudul Europei sunt în pragul falimentului sub povara datoriilor care depăşesc 100% din PIB-urile naţionale, în timp ce nordul mai dezvoltat ezită să ia o decizie clară în legătură cu ajutorarea acestora.

 

 


 ADEVĂRUL susţine că a identificat domeniile cheie, pe care statul român ar trebui să se concentreze pentru a le dezvolta şi a relansa economia, şi anume: infrastructura, energia regenerabilă şi turismul. Ziarul le propune şefilor politici să se inspire din strategiile de succes aplicate de Turcia, Polonia şi Cehia.

 

 


 Un nou scandal cu firme prietene puterii politice, privilegiate în obţinerea de contracte bănoase. Este vorba de firmele care au pregătit sala Rompexpo pentru meciul lui Lucian Bute şi Jean Paul Mendy, sunt aceleaşi care au ridicat sceana concertului de Ziua Tineretului din 2009 şi pentru care fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi a ajuns în vizorul DNA. Despre toate afacerile şi toţi banii care au stat în spatele acestui meci puteţi citi în JURNALUL NAŢIONAL.

 

 


 Din ROMÂNIA LIBERĂ vă semnalăm analiza foarte interesantă a Alinei Mungiu Pippidi, cu titlul "Cele trei falimente ale educaţiei la români", care ar fi, în opinia ei, cel democratic, cel economic şi cel social. Autoarea pleacă de la numărul mare de absolvenţi de liceu care n-au reuşit să treacă bacalaureatul anul acesta şi scrie, citez: "55% picaţi e un eşec de sistem. Dacă şcoala produce 55% rebut, atunci trebuie revizitat modul de a face şcoală, nu libertatea sau inteligenţa elevilor. Mi-a fost destul să văd, din pură întâmplare, subiectele la limba română de anul acesta, stupide şi irelevante, ca să pricep că examenul de bac nu a fost picat de majoritatea elevilor, ci de sistemul de învăţământ" - scrie Alina Mungiu Pippidi.

"Elevii nu pot fi de vină pentru inadecvarea societăţii noastre ca model bazat pe merit, în care face să înveţi. Concepţia noastră asupra şcolii rămâne autoritară; vedem elevii ca pe nişte supuşi mici şi recalcitranţi, care nici nu au voie în şcoală decât pe scări separate, ceea ce ne face să ratăm întreaga noastră abordare pedagogică. Nimeni nu învaţă bine cu sila. Buna educaţie se fondează pe interes, fie că e vorba de interesul de a învăţa o meserie sau de a te distra." - conchide Alina Mungiu Pippidi.

 

 


 Toate ziarele de astăzi îi aduc un ultim omagiu compozitorului Cornel Fugaru, care s-a stins ieri din viaţă, după o lungă suferinţă. EVENIMENTUL ZILEI remarcă nu numai cariera sa strălucită de compozitor, solist şi instrumentist, ci şi pe cea de profesor.

 

"Cornel Fugaru a ales nemărginirea" - titrează şi ADEVĂRUL, parafrazând numele unui celebru cântec al muzicianului.

 

JURNALUL NAŢIONAL citează dintr-un interviu acordat de Cornel Fugaru, în care acesta spunea "Bine e să lăsăm ceva în urmă: copii şi porfesie", iar LIBERTATEA îşi ilustrează articolul tot cu un citat dintr-un intreviu cu compozitorul, în care acestea deplângea faptul că, în prezent, "Avem vedete, dar nu mai avem mari solişti!"Autor:
Daniela Coman
Adăugat:
14 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza