Reuniune trilaterală România-Bulgaria-Serbia

Şefii guvernelor de la Bucureşti, Sofia şi Belgrad s-au pronunţat pentru intensificarea cooperării în domeniile energiei, transporturilor, afacerilor interne, proiecte care vor fi promovate în cadrul strategiei pentru regiunea Dunării.

Adăugat: 24 Aprilie 2015
Ultima actualizare:24 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Premierul român, Victor Ponta (stânga) şi omologul său sârb, Aleksandar Vucic
trimite pe mail

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că România, Bulgaria şi Serbia pot forma grupul de la Craiova, pe modelul grupului de la Vişegrad, pentru a-şi promova mai bine poziţiile în plan european, dar şi proiectele regionale.

"Bulgaria, Serbia şi România trebuie să fie mai coordonate şi mai unite ca până acum în toate demersurile pe care le facem pe plan european. Avem un exemplu de succes al altor ţări vecine din Europa - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria - care reunite în grupul de la Vişegrad au fost foarte eficiente şi sunt în continuare foarte eficiente în promovarea intereselor lor regionale. Mi-aş dori ca azi, la Craiova, să punem bazele unei colaborări accentuate între Bulgaria, Serbia şi România, dacă vreţi, în timp să fie grupul de la Craiova ca şi grupul de la Vişegrad: trei ţări care se sfătuiesc, au poziţii comune, au proiecte comune şi care se sprijină", a afirmat premierul român într-o conferinţă comună cu omologii săi din Bulgaria şi Serbia, la finalul unei reuniuni trilaterale la nivel de prim-miniştrii, desfăşurată la Craiova.

Premierii României, Bulgariei şi Serbiei, Victor Ponta, Boiko Borisov şi, respectiv, Aleksandar Vucic, participă la Craiova la o reuniune trilaterală la care discută pe teme, precum: evoluţiile din Balcanii de Vest sau strategia pentru regiunea Dunării.

Reuniunea va fi urmată de o şedinţă comună a Guvernelor României şi Bulgariei.  

Reuniunea trilaterală a debutat cu întâlnirea premierilor Victor Ponta şi Aleksandr Vucic, moment urmat de discuţii între şefii guvernelor de la Bucureşti, Sofia şi Belgrad.

Aceştia s-au pronunţat pentru intensificarea cooperării în domeniile: energiei, transporturilor, afacerilor interne şi telecomunicaţiilor, proiecte care vor fi promovate în cadrul strategiei pentru regiunea Dunării.

Un alt subiect l-a constituit şi interconectarea infrastructurii celor trei ţări, fie că vorbim de cea rutieră sau feroviară, fie despre conectare reţelelor de electricitate şi gaze şi, nu în ultimul rând, despre atragerea de fonduri europene necesare susţinerii acestor proiecte,.

Victor Ponta, Boiko Borisov şi Aleksandar Vucic s-au arătat totodată preocupaţi de evoluţiile din Balcanii de Vest, ei abordând şi alte subiecte ce ţin de aderarea Serbiei la UE sau despre parteneriatul estic.

AUDIO Discursul premierului Victor Ponta

Reuniunea trilaterală va fi urmată de o şedinţă comună româno-bulgară, şedinţă care va începe în jurul orei 14:30, la sediul Muzeului de Artă din Craiova.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
24 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza