Reuniune extraordinară a Consiliului European

Discuţiile se vor concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Adăugat: 30 Mai 2022
Ultima actualizare:30 Mai 2022

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.

Discuţiile se vor concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Şefii de stat şi de guvern vor dezbate şi aspecte referitoare la securitate şi apărare, în contextul propunerilor recente ale Comisiei Europene pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de aparăre şi întărirea cooperării între statele membre în acest domeniu.

Statele membre vor continua să pună presiune asupra Rusiei, după cum afirma preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea adresată liderilor europeni participanţii la summit şi preciza, totodată, că unitatea a fost mereu atuul cel mai puternic al Uniunii Europene. Situaţia din Ucraina va fi abordată astăzi, în prima sesiune de lucru, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura la începutul discuţiilor printr-o legătură video.

Cei prezenţi vor analiza modul de organizare pentru începerea procesului de reconstrucţie a Ucrainei după încheierea războiului, deoarece va fi necesar un efort global major pentru acest demers.

Va fi abordat şi impactul actualei crize de securitate asupra Republicii Moldova, astfel că vor fi discuţii despre necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat.

De asemenea, în contextul angajamentului Uniunii Europene faţă de eforturile internaţionale pentru asigurarea securităţii alimentare globale, şefii de stat şi de guvern vor vorbi despre modalităţile concrete de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina.

Un alt subiect care se va afla în atenţia liderilor prezenţei la reuniunea de la Bruxelles se referă la funcţionarea optimă a pieţei europene de electricitate, astfel încât preţurile să rămână accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza