Reuniune de urgenţă NATO, după ce Turcia a doborît un avion rusesc

Turcia susţine că a somat în repetate rânduri piolţii, înainte de a doborâ avionul, în vreme ce Rusia spune că zborul viza teritoriul sirian.

Adăugat: 24 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Ministerul rus al Apărării afirmă că cei doi piloţi ai avionului doborât de armata turcă s-au paraşutat din avion şi vor fi depuse eforturi pentru recuperarea acestora.

Înregistrări video prezintă, însă ceea ce pare a fi cadavrul unuia dintre piloţi, încercuit de rebeli înarmaţi. NATO va organiza o întrunire extraordinară, la solicitarea Turciei, pentru a dezbate cele întâmplate, transmite BBC SERVICIUL MONDIAL.

Alianţa Nord-Atlantică va organiza o reuniune extraordinară în această seară, după ce Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc, care i-ar fi violat spaţiul aerian.

NATO a precizat deja că este în contact cu autorităţile de la Ankara şi că urmăreşte îndeaproape situaţia.

Turcia susţine că a somat în repetate rânduri piolţii, înainte de a doborâ avionul, în vreme ce Rusia spune că zborul viza teritoriul sirian. 

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că orice apreciere este incorectă până la elucidarea cazului.

Între timp, o grupare rebelă siriană a transmis agenţiei Reuters imagini în care ar fi prezentat unul dintre piloţi, mort.

Doborârea avionului de luptă Suhoi ar putea deveni cel mai grav incident militar după decenii, între Rusia şi un stat membru NATO.

Elicoptere militare ruseşti sunt în căutarea celor doi piloţi ai avionului de luptă doborât azi la frontiera turco-siriană.

Moscova susţine că aparatul a fost lovit de la sol, dar oficialităţi din Turcia au anunţat că avioane turceşti de patrulă l-au doborât după avertizări repetate de încălcare a spaţiului aerian.

Corespondenţă din Moscova. Alexandr Beleavschi, RRA:  Potrivit comunicatului oficial de presă al Ministerului rus al Apărării, un bombardier tactic SU-24 din componenţa grupului rus care acţionează în Siria, de pe aerodromul Khmeimim, de lângă Latakia, s-a prăbuşit astăzi, pe teritoriul sirian, de presupus - formularea aparţine comunicatului - ca urmare a unui atac de la sol.

Conform informaţiilor preliminare, ambii piloţi au reuşit să se catapulteze, comunicatul neprecizând nimic, însă, despre soarta acestora.

Ministerul rus al Apărării subliniază că, pe întreaga durată a misiunii, avionul s-a aflat exclusiv deasupra teritoriului sirian, ceea ce este confirmat de "mijloacele de control obiectiv".

Comunicatul precizează, de asemenea, că aparatul se afla la o înălţime de 6.000 de metri.

Autorităţile militare ruse menţionează că împrejurările incidentului sunt în curs de clarificare.  

Dpă cum a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul consideră incorect să se emită "aprecieri, presupuneri sau concluzii, înainte de a exista o imagine clară a celor petrecute".

Dmitri Peskov a subliniat, însă, că este un incident deosebit de serios.

Autorităţile ruse nu comentează, deocamdată, nici declaraţiile Statului Major Turc, potrivit cărora un avion neidentificat a fost doborât la graniţa cu Siria, în spaţiul aerian al Turciei, de două avioane de vânătoare turceşti F-16, după ce a primit zece avertismente în decurs de cinci minute. 

Incidentul de astăzi reprezintă prima pierdere suferită de Aviaţia rusă, de la începutul campaniei din Siria, pe 30 septembrie.

Dacă se va dovedi că avionul a fost doborât de Turcia, ar însemna şi primul incident, după decenii, de o asemenea gravitate, între Rusia şi o ţară NATO.Autor:
Alex Olaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
24 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza