RETROSPECTIVA săptămânii la Senat

politicaromaneasca.ro vă prezintă sinteza activităţii Senatului în săptămâna 7 - 11 martie 2016.

Adăugat: 11 Martie 2016
Ultima actualizare:11 Martie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Insolvenţa TVR

Președintele Senatului,  Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat luni că a elaborat o propunere de modificare legislativă care să permită Consiliului de Administrație al TVR să ceară intrarea în insolvență.

Potrivit acestuia, una dintre prevederile proiectului va fi aceea că televiziunea publică nu poate intra în faliment.

Ioan Iovescu candidează la conducerea UNPR

Senatorul Ioan Iovescu şi-a anunţat marți,  candidatura pentru conducerea UNPR.

Acesta a declarat că  vrea să reformez acest partid și să-i să-i schimbe denumirea în în Alianţa Creştină de Centru.

El a declarat că obiectivul său este ca partidul să fie a treia forţă care poate să creeze acea stabilitate politică fără a face presiuni.

Suspendarea prevederilor privind păşunatul

Senatorii au aprobat marţi suspendarea prevederilor referitoare la interzicerea păşunatului şi la limitarea numărului de câini de pază şi însoţire la stâni, cu 73 de voturi pentru, şapte împotrivă şi cinci abţineri.

Senatul a aprobat astfel OUG prin care au fost suspendate acele prevederi care au stârnit protestele ciobanilor, la sfârşitul anului trecut.

Mai multe secţii de vot pentru diaspora

Senatorul PNL, Viorel Badea a declarat marți, că votul prin corespondenţă este necesar, dar este nevoie de suplimentarea secţiilor de vot acolo unde există comunităţi mari de români.

Parlamentarii liberali de diaspora vor să amendeze legislaţia electorală privind alegerile parlamentare, în sensul suplimentării secţiilor de vot, la solicitarea misiunilor diplomatice.

Miercuri ședința de plen a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Tăriceanu despre interceptări: Drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat joi, legat de interceptările făcute de SRI, că decizia CCR confirmă că drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate.

El atrage atenţia că serviciile de informaţii nu se pot substitui organelor de cercetare penală.

Totodată preşedintele Senatului spune că serviciile de informaţii au scăpat de sub controlul public, menţionînd în context că cele două comisii parlamentare care au ca obiect de supravegherea activităţii SRI şi SIE nu-şi fac deloc treaba iar lucrul acesta se vede, a mai spus  Călin Popescu Tăriceanu.

Închisoare pentru plagiat

Proiectul de lege referitor la pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a plagiatului va fi înaintat, cel mai probabil luni, plenului Senatului, fără o recomandare a Comisiei juridice.

Senatorii din Comisia pentru drepturile omului ar urma să discute luni propunerea legislativă de completare a Codului Penal, în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale maşinilor.

În expunerea de motive, iniţiatorii precizează că infracţiunea este introdusă în categoria celor care ţin de siguranţa pe drumurile publice şi nu a celor care ţin de patrimoniu, în condiţiile în care starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Propunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel, care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracțiuni a calomniei și insultei și stipularea probei verității urmează să fie din nou dezbătută luni în Comisia Juridică de la Senat. Aceasta a fost dezbătută luni și marți în plen și retrimisă la comisie.

Introducerea pedepspei cu închisoarea pentru ofensă la adresa însemnelor României

Senatorii ar urma să voteze marţi o propunere legislativă PSD de modificare a Codului Penal în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 1 până la 3 ani pentru ofensă la adresa însemnelor României, actul normativ reglementând şi defăimarea emblemelor sau semnelor folosite de autorităţi.

Prin dispreţ pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autorităţile se înţelege: lipsa de consideraţie sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimare, se arată în raportul Comisiei juridice, sesizate în fond.

Ofensa adusă însemnelor naţionale este definită ca fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani, se mai precizează în proiect.

De asemenea, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

 Autor:
Nucu Jalea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza