RETROSPECTIVA evenimentelor politice în Camera Deputaţilor

La Camera Deputaţilor, veştile importante, în săptămâna 7-11 martie, au venit de la comisiile de specialitate. Principalele subiecte pe agenda parlamentarilor au fost legate de salarizarea bugetarilor şi indemnizaţiile pentru creşterea copiilor.

Adăugat: 11 Martie 2016
Ultima actualizare:11 Martie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ana Costea, prima participare la discuțiile solicitate de deputați

După amânarea mai multor audieri, ministrul Muncii, Ana Costea, a răspuns, marți, invitației comisiei de specialitate a Camerei Deputaților

Ana Costea le-a spus deputaților că Ministerul Muncii a elaborat un proiect al legii salarizării unitare a bugetarilor, dar încă se lucrează la el pentru a-l face sustenabil.

"Nu doresc să emit cifre, variante, până nu se cade de acord asupra căreia din variante care să fie și sustenabilă. S-au făcut calcule împreună cu ministrul de finanțe pentru ca legea să fie și sustenabilă. Nu am să mă hazardez să emit niciun fel de procente până nu se va ști foarte clar varianta pe care mergem. Nu vreau să creez tensiuni și conflicte", a precizat ministrul Muncii.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii publice,  iar  după ce  va fi aprobat de Guvern va ajunge în Parlament.

Indemnizațiile de creștere a copiilor:  85% și fără un plafon maxim

Tot în prezența ministrului Ana Costea, Comisia de Muncă  a Camerei Deputaților a adoptat o serie de modificări importante la legislația privind acordarea indemnizațiilor de creștere a copiilor.

Principalele noutăți constau în eliminarea  plafonului maxim de 3400 lei pe lună, precum și acordarea indemnizației, în același cuantum,  pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani.

Astfel, cuantumul indemnizației va fi calculat ca 85 la sută din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mic de 85% din salariul minim brut pe țară.

De asemenea,  mamele nu vor trebui să mai aleagă între un concediu de creștere a copilului de un an sau de doi ani.

În plus, dacă se vor întoarce la muncă în perioada în care ar avea dreptul să stea în concediu de creștere a copilului, mamele vor primi un stimulent de inserție de 50% din indemnizația minimă garantată.

Ministrul Muncii, prezent la dezbaterile Comisiei, nu a fost de acord cu eliminarea pragului maxim al indemnizației, dorind ca acesta să fie menținut la 3400 de lei.

"Mamele care au un nivel de salarizare care le-ar ajuta să beneficieze de o indemnizație mai mare de 3.400 de lei sunt susținute să facă copii. Sunt multe mame care au salarii bune, lucrează fie în multinaționale, fie chiar și în instituții publice, iar eliminarea acestui plafon le susține pe aceste mame", a precizat vicepreședintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, Cristina Pocora.

Legea ar urma să fie aplicată de la 1 iulie 2016.

Raportul favorabil întocmit de Comisia de muncă va intra pentru dezbatere și vot final în plenul Camerei Deputaților.

Ministerul Mediului și Gărzile Forestiere, același nivel de salarizare

Deputații din Comisia pentru muncă și cei din Comisia pentru agricultură au dat marți raport de adoptare cu amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 32/2015.

Prin modificările adoptate s-a stabilit ca salarizarea personalului din Ministerul Mediului și din instituțiile subordonate să fie la același nivel cu cea a angajaților Gărzilor Forestiere.

”Din toamnă, o dată cu aprobarea ordonanței, personalul din Gărzile Forestiere are salarii substanțial mai mari, ceea ce ar fi creat disfuncționalități la nivelul autorităților din subordinea Ministerului Mediului. E vorba de Garda de Mediu, de agențiile de mediu, cele care sunt, până la urmă, și instituții de control, dar și instituții avizatoare pe diverse proiecte chiar cu finanțare europeană", a explicat președintele Comisiei pentru muncă, deputatul Adrian Solomon.

Vot "pentru" reţinerea lui Cristian Rizea

Plenul Camerei Deputaţilor s-a pronunţat, miercuri, asupra cererilor DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD, Cristian Rizea.

Cererea procurorilor anticorupţie pentru încuviinţarea reţinerii a fost aprobată de plen cu  141 de voturi pentru şi 114 împotrivă, în timp ce asupra încuviinţării arestării preventive  nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA.

La cel din urmă vot, din cei 243 de deputaţi care şi-au înregistrat prezenţa, doar 120 au votat pentru, neîntrunindu-se astfel majoritatea necesară.

În cadrul dezbaterilor din plen, deputatul social-democrat a respins acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor martorilor.

Cristian Rizea le-a spus colegilor săi că este inacceptabil să fie considerat un pericol public.

Săptămâna Guvernării Deschise la Parlament

Activitatea parlamentară s-a încheiat cu o dezbatere prilejuită de Ziua Internațională a Datelor Deschise.
Scopul manifestărilor a fost acela de transparentizare a activității instituțiilor publice și de creștere a participării publicului la actul de guvernare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că Parlamentul a decis să investescă în crearea unor instrumente care să contribuie la transparentizarea activităţii şi, implicit, la apropierea acestei instituţii de cetăţean.

El a pledat pentru o implicare activă a societăţii civile în procesul de luare a deciziilor şi deschiderea administraţiei faţă de interesele legitime de informare ale populaţiei.

Prezent la eveniment, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Dean Thompson, a subliniat, la rândul său, că trebuie să existe transparenţă în ceea ce priveşte modul în care se cheltuiesc impozitele plătite de contribuabili.
 Autor:
Angela Matei
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza