RETROSPECTIVA evenimentelor politice în Camera Deputaţilor

Săptămâna parlamentară a început cu mesajul transmis, luni, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 26 Februarie 2016
Ultima actualizare:26 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful statului a cerut senatorilor şi deputaţilor asumarea unor obiective majore pentru anul electoral 2016: recâştigarea încrederii în politică, funcţionarea adecvată a instituţiilor într-un stat democratic, continuarea eforturilor în care România a făcut progrese şi a câştigat încrederea partenerilor externi.

Iohannis: "În materie de răspuns la solicitările Justiţiei, după câţiva paşi înainte urmează unul înapoi"

În discursul său, preşedintele a dezaprobat faptul că imunitatea parlamentară este folosită pentru blocarea cererilor Justiţiei.

El a afirmat că nu va ramâne un simplu spectator în ceea ce priveşte numirea noilor şefi ai DNA şi ICCJ şi alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că în acestă zonă va exista o competiţie reală, situată departe de zona politicului.

În materie de politică externă şi securitate, şeful statului a precizat că priorităţile şi obiectivele  majore ramân aceleaşi pentru România, iar anul 2016 întruneşte toate premisele pentru o creştere calitativă a
parteneriatului strategic cu Statele Unite.

Costescu: "Autostrada Transilvania ar putea fi gata până în 2020, dacă se vor respecta procedurile"

În aceeaşi zi, într-o şedinţă separată a Camerei Deputaţilor, au avut loc dezbaterile politice din cadrul „Orei Guvernului”. Grupul parlamentar al UDMR a cerut o informare privind stadiul de execuţie al autostrăzii Transilvania.

Ministrul transporturilor, Dan Costescu, a anunţat că Executivul va aproba, în două săptămâni, o ordonanţă de urgenţă pentru a elimina blocajele generate de exproprieri, obţinerea avizelor pentru utilităţi sau scoaterea din circuitul agricol a terenurilor.

Dan Costescu a cerut sprijin parlamentarilor pentru ca planul general de transport, care va fi trimis Legislativului în luna martie, să fie adoptat în procedură accelerată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

Deputaţii revin, temporar, la exprimarea votului prin ridicarea mâinii


Din cauza problemelor generate de modul în care a funcţionat sistemul electronic de vot, Camera Deputaţilor a decis reluarea votului asupra proiectelor de lege care s-au aflat, în data de 17 februarie, pe ordinea de zi.

Deputaţii PNL nu au fost de acord cu reluarea votului şi au susţinut, prin vocea lui Eugen Nicolăescu, că solicitarea încalcă Regulamentul.

"A revota mai multe legi este unul dintre cele mai periculoase precedente care se putea întâmpla Camerei Deputaţilor. Depinde la ce vreţi sa fiţi martori. Noi vom vota împotriva unei astfel de proceduri care este şi neconstituţională şi periculoasă. I-am atras atenţia domnului
preşedinte Zgonea ca îţi asumă o situaţie fără precedent", a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

De cealaltă parte, deputatul PSD Marian Neacşu a declarat însă că Regulamentul nu este încălcat prin solicitarea reluării votului şi a explicat că sistemul de vot a viciat rezultatul final.

 „O dată înregistraţi ca prezenţi, deputaţii figurează astfel până la sfârşitul şedinţei, chiar daca ei pleacă între timp”, a menţionat marian Neacşu.

În final, în urma supunerii la vot a propunerilor avansate, plenul Camerei Deputaţilor a decis să fie supuse, din nou, votului,  8 proiecte de lege.
 
Hotărârile au fost luate prin ridicarea mâinii, aşa cum a decis Biroul Permanent să se procedeze până la rezolvarea disfuncţionalităţilor sistemului electronic.

"Legea toleranţei", retrimisă la Comisii pentru 3 săptămâni

Proiectul iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, a încins spiritele şi în această săptămână, fiind cel de-al 9-lea act normativ care a revenit miercuri pe  ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.  

Deşi proiectul a fost deja modificat radical, cu acordul iniţiatorului, în Comisia Juridică, social democraţii  au cerut retrimiterea documentului la comisii pentru 3 săptămâni.

În forma actuală, iniţiativa legislativă păstrează doar prevederile care promovează şi garantează toleranţa prin educaţie, activitatea funcţionarilor publici şi mass-media, fiind eliminate toate din textul Legii toate sancţiunile prevăzute iniţial şi referirile la defăimare.

"Pentru"  arestarea preventivă a deputatului Nicolae Păun

Cu 165 de voturi pentru şi 86 împotrivă  colegii săi au decis, miercuri, că deputatul Nicolae Păun poate fi arestat preventiv de procurorii anticorupţie.

Parlamentarii au reluat votul asupra acestei solicitări a DNA după ce săptămâna precedentă nu au putut adopta o hotărâre din lipsă de cvorum. Atunci, plenul Camerei Deputaţilor a încuviinţat prin vot secret cu bile reţinerea lui Nicolae Păun, iar pentru cea de a doua cerere a procurorilor anticorupţie nu s-a mai înregistrat numărul necesar de parlamentari în sală pentru un vot valid.

Nicolae Păun este acuzat într-un dosar de fraudare de fonduri europene.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza