RETROSPECTIVA evenimentelor în Senat. Cine poate deveni rezervist voluntar

Înfiinţarea Agenţiei pentru recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi Legea privind statutul rezerviştilor voluntari s-au aflat pe agenda Senatului din săptămâna 12 - 16 octombrie.

Adăugat: 16 Octombrie 2015
Ultima actualizare:16 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatul a adoptat, în calitate de Cameră decizională proiectul de Lege privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Actul normativ stabileşte cadrul legislativ general pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în situaţii de criză, la mobilizare şi război.

Rezerviştii voluntari vor fi plătiţi

Cetăţenii români care urmează să devină rezervişti voluntari trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii, printre care să nu fi fost condamnat penal, să nu facă parte din organizaţii interzise de lege şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

Rezerviştii voluntari vor  avea drepturi salariale, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate şi vor încasa primă de fidelitate.

Actul normativ mai prevede că rezerviştii voluntari trebuie să execute instruirea în unitatea la care sunt încadraţi pe durata a 15 zile calendaristice, anual.

Proiectul de lege urmează să fie transmis Preşedintelui României spre promulgare.

27 martie -  Ziua Naţională a Unirii Basarabiei cu România

Un alt proiect de lege care a trecut de votul senatorilor este cel referitor la declararea zilei de 27 martie ca Ziua Naţională a Unirii Basarabiei cu România.

În expunerea de motive se arată că 27 martie 1918  este una dintre cele mai semnificative date din istoria poporului român, pentru că atunci, după 106 de ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia  a fost prima provincie românească ce s-a unit cu România.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătură şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Proiectul privind Agenţia pentru recuperarea prejudiciilor din infracţiuni cade la vot

Propunerea legislativă a Guvernului privind înfiinţarea Agenţiei pentru recuperarea prejudiciilor din infracţiuni  nu a reuşit să treacă de votul senatorilor.

Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi organice, dar ultimul cuvânt aparţine Camerei Deputaţilor.

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a făcut un tur al grupurilor parlamentare pentru a găsi sprijin în susţinerea  acestui proiect, însă liberalii au votat împotrivă.

PNL şi-a motivat gestul prin faptul că nu există nici un fel de garanţie că odată cu înfiinţarea  acestei  Agenţii  se va îmbunătăţi gradul de valorificare a bunurilor sechestrate.

Amendamente la votul prin corespondenţă, până luni

Votul prin corespondenţă va ocupa agenda Senatului la începutul săptămânii viitoare.

"Sigur că va fi o procedură accelerată pentru proiectul votului prin corespondenţă, e un angajament al tuturor, cred că e şi interesul Opoziţiei ca să ieşim cu acest proiect cât mai repede". Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

Până luni, 19 octombrie senatorii trebuie să depună amendamente la proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, urmând ca dezabaterea şi votul să aibă loc în şedinţa de Plen din aceeaşi zi.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu spune că s-a decis o procedură cât mai rapidă în Parlament pentru a permite tututor românilor din străinătate să voteze la alegerile din 2016 .

Proiectul de lege va fi dezbătut şi votat apoi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Ajutor financiar pentru Republica Moldova

Şi tot în Senat, în şedinţa de Plen din 19 octombrie  va fi dezbătut şi votat acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro.

Potrivit documentului, banii se vor da în trei tranşe, cu o scadenţă de cel mult cinci ani, cu posibilitatea de rambursare  anticipată fără plata vreunui comision.

Prima transă, în valoare de 60 de milioane de euro, va fi acordată luna viitoare. 

După ratificarea şi de către Senat, documentul va fi transmis şefului statului pentru a fi promulgat.
 Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza