RETROSPECTIVA evenimentelor în Camera Deputaţilor. Undă verde pentru votul prin corespondenţă

După un an de atacuri şi dispute politice, parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei s-au aşezat, în săptămâna 12- 16 octombrie, la masa de lucru în Comisia de Cod electoral.

Adăugat: 16 Octombrie 2015
Ultima actualizare:16 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de lege cu privire la votul prin corespondenţă a prins contur şi a fost trimis Senatului spre dezbatere, în calitate de primă cameră legislativă sesizată.

Protest al liberalilor în Parlament

Luni, 12 octombrie, liberalii au protestat pe holul din apropierea sălii de Plen a Camerei Deputaţilor nemulţumiţi că o lege a votului prin corespondenţă întârzie să fie adoptată de Parlament.

"Ne-am săturat de ipocrizia şi de discursul dublu al PSD, ba că-l vrea, ba că nu l-ar vrea. Chiar credem că este momentul ca votul prin corespondenţă să devină realitate",   a spus copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

"Au toate condiţiile să putem promova până la 1 noiembrie această lege. Sper să nu continue această politică a PSD faţă de votul prin corespondeţă" , a spus şi Vasile Blaga, lider al PNL.

După 15 minute de protest calm, mai mulţi liberali au intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor unde au lăsat o pancartă cu imaginea unor oameni din diaspora care cereau să li se respecte dreptul la vot.

PSD şi PNL bat palma pe modalitatea de vot prin corespondenţă
 
În aceeaşi zi, Comisia de Cod electoral s-a întrunit sub preşedinţia social-democratului, Gabriel Vlase, care a dat reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente un termen de 24 de ore pentru elaborarea documentului privind votul prin corespondenţă.

PSD şi PNL au căzut de acord ca această modalitate de vot să fie aplicată la alegerile parlamentare de anul viitor şi apoi la europarlamentare şi prezidenţiale.

"Românii din diaspora vor avea trei variante de proceduri de vot:  varianta clasică, folosită până acum, în care pe listele suplimentare vor vota la ambasade, varianta votului prin corespondenţă şi varianta generată de modificarea la legea alegerilor generale". Liviu Dragnea, preşedinte PSD

UDMR a spus însă că votul prin corespondenţă ar crea inegalităţi între românii din străinătate şi cei din ţară.

"Singura modalitate care într-adevăr există este legată de o circumscripţie unică naţională unde toată lumea poate vota oriunde în ţară este scrutinul  prezidenţial care nu are încrengătură, aşa cum are cel  europarlamentar. Deci, pentru noi doar la prezidenţiale ar putea fi folosită această modalitate" , a  declarat deputatul UDMR, Marton Arpad.

Votul prin corespondenţă devine iniţiativă legislativă
 
Marţi, 13 octombrie, parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei din Comisia de Cod electoral, cu excepţia UDMR, şi-au însuşit fără amendamente materialul prezentat de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la votul prin corespondenţă.

Documentul a devenit astfel iniţiativă legislativă şi a fost trimis Senatului, unde aşteaptă un prim vot săptămâna viitoare.

Votul decizional în acest caz aparţine Camerei Deputaţilor.

VEZI PREVEDERILE PROIECTULUI PRIVIND VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ

Legi adoptate de Plenul Camerei Deputaţilor

►Ajutor financiar pentru Republica Moldova

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind ajutorul financiar rambursabil în valoare de 150 de milioane de Euro, acordat Republicii Moldova

Prima tranşă în valoare de 60 de milioane de euro va fi acordată luna viitoare. Prezent la votul din plenul Camerei Deputaţilor, premierul Victor Ponta a subliniat că Republica Moldova are nevoie de acest împrumut pentru finanţarea deficitului bugetar şi acoperirea datoriei publice.

Proiectul de lege va ajunge luni în plenul Senatului.

În aceeaşi zi, după vot , va fi trimis şefului statului Klaus Iohannis spre promulgare, a precizat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

►Peste un miliard de euro pentru irigaţii

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu vot decizional Legea pentru refacerea sistemului de irigaţii. Documentul prevede :

→MADR va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,15 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii; suma va fi distribuită astfel: în 2016 - 145 de milioane de euro, iar în următorii 4 ani fondurile alocate vor creşte annual cu circa 17 la sută.

→Legea introduce abonamentul anual de irigaţii şi de secare, urmând ca Executivul să stabilească după consultarea cu organizaţiile de fermieri care va fi cuantumul acestuia;

→este prevăzut contractul multianual.
 
Legea a fost adoptată după ce, pe 30 septembrie, un alt document care prevedea alocarea unui miliard de euro pentru reabilitarea sistemului principal de irigaţii nu a primit suficiente voturi din partea deputaţilor pentru a fi adoptat şi urma să fie repus pe ordinea de zi a Plenului abia în sesiunea din februarie.

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin a venit însă cu o soluţie: în calitate de deputat a depus amendamentul referitor la această sumă de bani la un alt proiect de lege privind îmbunătăţirile funciare, document legislativ care a fost adoptat de Penul Camerei Deputaţilor.

►Ziua pentru lupta împotriva cancerului (14 februarie) şi Ziua  Limbii Maghiare (13 noiembrie)
 
Plenul Camerei Depuitaţilor a mai adoptat în această săptămână documentele legislative care prevăd instituirea la 4 februarie a Zilei pentru lupta împotriva cancerului, iar la 13 noiembrie  a Zilei Limbii Maghiare.
 
 Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza