Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RETROSPECTIVA evenimentelor Guvernului

Executivul a alocat un sprijin financiar Republicii Moldova, a reglementat introducerea lemnului pe piață, dar și domeniul jocurilor de noroc și a adus modificări în privința eficienței energetice.

RETROSPECTIVA evenimentelor Guvernului

Articol de Alin Şerbănescu, 09 Octombrie 2015, 15:06

RETROSPECTIVA evenimentelor Guvernului în săptămâna 5 - 9 octombrie

Guvernul a aprobat saptamana aceasta înfiintarea unei noi filiale a Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chisinau.

Aceasta va functiona în casa în care s-a nascut poetul Adrian Paunescu, din localitatea Copaceni, raionul Sângerei.

Decizia are ca scop extinderea parteneriatelor si proiectelor culturale ale Romaniei, în Republica Moldova si cresterea impactului acestora la nivelul publicului de peste Prut.

Activitatile Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chisinau si ale filialei de la Copaceni vor viza punerea în valoare a identitatii istorice, culturale si lingvistice, promovarea valorilor comune în spirit european si racordarea Republicii Moldova la circuitul cultural international.

►BANI PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

Tot in aceasta saptamana Executivul a trimis Parlamentului, proiectul legii de ratificare a Acordului de asistenta financiara rambursabila oferit de România Republicii Moldova, în suma de 150 de milioane de euro.

Sprijinul financiar urmeaza sa fie acordat in trei transe, de 60, 50 si respectiv 40 de milioane de euro si are ca scop mentinerea Republicii Moldova pe drumul European.

Premierul Victor Ponta afirma miercuri, la inceputul sedintei de guvern ca prin acest Acord Romania intentioneaza sa ajute continuarea reformelor necesare Republicii Moldova si totodata sa ofere acestui stat un sprijin in procesul de negociere cu Organismele financiare internationale.

Scadenta fiecarei transe de împrumut este de maximum 5 ani, cu posibilitatea de rambursare anticipata fara plata vreunui comision de rambursare anticipata.

Acordul a fost semnat miercuri dimineata la Chisinau, de ministrul roman al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici si de de vicepremierul moldovean, Natalia Gherman.

►AJUTOR DE URGENȚĂ PENTRU SERBIA

Executivul de la Bucuresti a aprobat tot miercuri acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenta, cu titlu gratuit, pentru Republica Serbia, ca urmare a solicitarii autoritatilor sarbe catre Comisia Europeana pentru Ajutor Umanitar si Protectie Civila , în contextul problemei migrantilor.

Ajutorul umanitar oferit de Romania, în valoare totala de 988,9 mii lei consta în 500 de paturi pliante si saltele, 1000 de paturi si fete de perna, 2000 de cearsafuri si 2500 de saci de dormit.

Ajutorul va fi asigurat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne - Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, iar bunurile vor fi preluate de la unitatile teritoriale de catre reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si predate la destinatie reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe.

►REGLEMENTARI PRIVIND INTRODUCEREA LEMNULUI PE PIAȚĂ

In plan intern Guvernul a decis extinderea sferei de control în domeniul comercializarii lemnului si produselor din lemn prin stabilirea unor obligatii ce revin operatorilor care introduc pentru prima data pe piata astfel de produse. În acest sens, Executivul a hotarat sa completeze legislatia nationala in vigoare cu unele prevederi din Regulamentului 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010, care prevede printre altele interzicerea introducerii pe piata interna , a lemnului recoltat ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta.

Prin actul normativ adoptat de Guvern , operatorii, persoane fizice sau juridice, care introduc pentru prima data lemn si produse din lemn pe piata UE, trebuie sa utilizeze un sistem de analiza si gestionare a riscurilor recoltarii ilegale a lemnului, sistem Due Diligence, care include trei elemente inerente gestionarii riscului: accesul la informatii, evaluarea riscului si atenuarea riscului identificat.

La primul control efectuat asupra unui operator care nu a implementat si nu a utilizat un sistem due diligence, agentul constatator acorda un termen de maximum 60 de zile de la comunicarea constatarii pentru încadrarea operatorului în prevederile Regulamentului nr. 995/2010, termen care se înscrie în actul de constatare a neregulilor.

Legalitatea recoltarii lemnului provenit din statele membre ale UE se atesta prin documente eliberate în conformitate cu legislatia aplicabila pe teritoriul acestora, în acord cu prevederile din Regulament.

Produsele din lemn expediate care nu îndeplinesc aceste conditii sunt considerate fara provenienta legala.

Potrivit actului normativ adoptat , nerespectarea prevederilor legislative se va sanctiona cu amenzi intre 5.000 si 10.000.de lei, iar constatarea si sanctionarea contraventii lor intra in sarcina comisarilor Garzii Nationale de Mediu.

►SANCȚIUNI ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII AVIAȚIEI CIVILE

Guvernul a completat si cadrul legal aplicabil domeniului securitatii aviatiei civile, prin introducerea unor noi fapte însotite de sanctiuni, preluate din regulamentele europene.

Potrivit Hotarârii adoptate saptamana aceasta, printre contraventii se numara: impiedicarea intentionata a activitatii de monitorizare a conformitatii desfasurata de un auditor de securitate a aviatiei civile, precum si incapacitatea ori refuzul structurii care face obiectul activitatii de monitorizare a conformitatii de a furniza informatiile solicitate de un auditor de securitate a aviatiei civile.

Aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei si sunt constatate si aplicate de auditorii de securitate a aviatiei civile, împuterniciti prin ordin al ministrului transporturilor, potrivit legii. Faptele contraventionale in cauza, intra si sub incidenta prevederilor Codului Penal.

►REGLEMENTAREA PIEȚEI JOCURILOR DE NOROC

Tot saptamana aceasta Executivul a emis o Ordonanta de Urgenta, destinata unei mai bune administrari a domeniului jocurilor de noroc .

In acest context, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc va deveni autoritate cu un grad de independenta ridicat de reglementare si coordonator unic al jocurilor de noroc din România si va prelua în coordonare Compania Nationala Loteria Româna SA.

Prin aceste masuri se doreste o administrare transparenta a Companiei Nationale Loteria Româna SA, conform principiilor piatei concurentiale si o mai buna previzionare si colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conforma a dreptului de exclusivitate al statului în domeniul jocurilor de noroc.

Prin trecerea CN Loteria Româna S.A. din coordonarea Ministerului Finantelor Publice în cea a Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, se va crea o singura structura specializata, care sa gestioneze unitar si concurential monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta.

Pentru o perioada tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea în vigoare a acestui act normativ , va exista posibilitatea gestionarii exclusivitatii în domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Româna S.A. de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, în domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, C.N. Loteria Româna S.A. se va reorganiza conform principiilor de guvernanta corporative. Pentru aceasta se va institui într-o perioada de doi ani, o conducere corporativa de tip dualist, recrutata conform prevederilor legale în vigoare, pe baza unor criterii de performanta adaptate specificului acestei Companii.

EFICIENȚA ENERGETICĂ

Guvernul a mai aprobat si o serie de reglementari prin care se armonizeaza legislatia nationala cu Directiva 2012/27/UE a Parlamentului Europei si a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficienta energetica. Astfel sunt introduse o serie de modificari, printre care : stabilirea prin legislatia nationala de punere in aplicare a deciziei CE a valorilor de referinta armonizate ale eficientei pentru producerea separata a energiei electrice si termice, aplicarea unei matrice in ceea ce priveste valorile de referinta armonizate ale eficientei pentru producerea separata de energie electrica si termica, eliminarea termenului de 90 de zile prin care se adoptau, prin ordin al presedintelui ANRE, valorile de referinta armonizate si factorii de corectie aplicabili la nivel national si determinarea cantitatii de energie electrica produsa în regim de cogenerare de eficienta înalta, acoperita de garantie, în conformitate cu metodologia de stabilire a eficientei procesului de cogenerare.

Executivul a alocat si fondurile necesare celei de-a treia transe, aferente anului 2016, din titlurile executorii stabilite prin hotarâri judecatoresti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale în favoarea angajatilor Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, precum si institutiilor din subordine.

In acest context, bugetul Ministerului va fi suplimentat cu suma de 2,4 milioane de lei, necesara pentru achitarea drepturilor salariale stabilite prin hotarâri judecatoresti.

Din suma totala, 2 milioane sunt destinate domeniului de protectie a mediului, iar 400.000 de lei pentru directiile de Agricultura, silvicultura, piscicultura si vânatoare.

În anul 2015, institutiile si autoritatile publice, precum si celelalte persoane juridice de drept public, pot plati transele aferente celui de-al treilea an de la data la care hotarârea judecatoreasca a devenit executorie. Plata sumelor s-a esalonat în patru transe egale dupa cum urmeaza: Prima si a doua transa începând cu 1 martie 2015, a treia transa de la 1 iunie 2015, iar a patra transa începând cu 1 februarie 2016. Sumele platite se actualizeaza cu indicele preturilor de consum publicat de Institutul National de Statistica.

Programul TALIS

In sedinta de Guvern de miercuri-07 octombrie- a fost aprobata si participarea României la Studiul International privind Procesul de Predare si Învatare, dezvoltat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) - TALIS 2018.

Programul TALIS (Teaching and Learning International Survey) este o succesiune de studii internationale comparative, care ofera indicatori internationali si de sustinere a politicilor educationale relevante privind profesorii si procesul de predare-învatare din scoli.

Programul TALIS 2018 se va desfasura în perioada 2016-2019 si va furniza datele esentiale pentru realizarea de studii si analize ulterioare, care sa fundamenteze deciziile de politici publice în domeniul învatamântului.

Taxa pentru participarea României, în perioada 2016-2018, la acest Program este în cuantum de 231.121 de euro, achitati catre OECD în trei transe anuale si va fi asigurata de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate anual pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Centrul National de Evaluare si Examinare sa fie desemnat Centru National TALIS, se mai stabileste prin actul normative aprobat de executiv.

România a inceput sa participe la acest program, intre anii 2011-2014 , cu ocazia desfasurarii TALIS 2013, la care au mai fost prezente alte 33 de tari de pe cinci continente.

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament