RETROSPECTIVA activităţii Senatului. TVR are un nou Consiliu, dar nu şi preşedinte

Senatorii şi deputaţii au rezolvat doar parţial săptămâna aceasta situaţia de la Televiziunea Publică, deşi s-au reunit în două şedinţe comune.

Adăugat: 25 Martie 2016
Ultima actualizare:25 Martie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În prima şedinţă reunită a Parlamentului, de marţi, votul a adus un nou Consiliu de Administraţie la TVR şi o primă şedinţă a conducerii instituţiei, care l-a desemnat pe reprezentantul Guvernului, George Orbean, ca preşedinte.

În urma audierii lui,comisiile de cultură au hotarât să propună plenului un raport de respingere a candidaturii dar plenul era decisiv.

Miercuri, din lipsă de cvorum, numirea noului preşedinte al TVR de cãtre Parlament nu a putut fi validatã, deoarece şi-au exprimat opţiunea de vot doar 189 de parlamentari din cei 272 cât era necesar pentru ca propunerea sã fie acceptatã.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a  subliniat cã majoritatea legalã nu este întrunitã şi a convocat  o nouã şedinţã a plenului reunit al Parlamentului pentru marţi, 29 martie în vederea finalizãrii acestei proceduri.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţine cã  social democraţii sunt de vină pentru neîntrunirea numãrului necesar de voturi pentru adoptarea sau respingerea propunerii de numire a lui George Orbean în funcţia de preşedinte al Televiziunii.

Alina Gorghiu declară că PSD a boicotat aceastã validare venitã din partea guvernului pentru cã îşi doreşte toate funcţiile publice din România.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Cãlin Popescu-Tãriceanu a spus cã este profund dezamãgit cã în noul Consiliu de Administraţie au fost desemnate persoane controversate, între care şi George Orbean care a primit un aviz negativ din partea comisiilor parlamentare pentru culturã.

Ordonanţa  de Urgenţã a Guvernului privind interceptãrile intră în dezbaterea Senatului

Comisiile de specialitate ale Senatului au termen până pe 13 aprilie sã elaboreze un raport pe marginea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului privind interceptãrile.

Conducerea Senatului a stabilit ca pânã pe 6 aprilie documentul sã primeascã avize şi din partea comisiilor de apãrare, muncã şi drepturile omului.

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru a precizat cã Parlamentul trebuie sã  gãseascã o soluţie astfel încât sã fie respectate drepturile şi libertãţile fundamentale ale cetãţenilor.

Termenul pentru adoptarea tacitã în Senat a Ordonanţei de Urgenţã privind interceptãrile este 4 mai, iar forul decizional  este Camera Deputaţilor.

Ordonanţa prin care se amâna aplicarea Legii insolvenţei persoanelor publice, respinsă de senatori

Senatorii au respins Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului prin care se amâna cu un an aplicarea Legii insolvenţei persoanelor publice, chiar dacã proiectul avea raport de admitere.

Senatorii au reproşat Executivului cã nu a adoptat pânã acum normele de aplicare a legii. 

În expunerea de motive, Guvernul precizeazã cã legea prevede termene scurte şi insuficiente pentru elaborarea normelor de aplicare a legii şi pentru înfiinţarea celor 42 de comisii de insolvenţã la nivel central şi teritorial. 

Proiectul de lege a fost adoptat anul trecut şi trebuia sã intre în vigoare  pe 25 decembrie, dar Guvernul  a decis amânarea cu un an a intrãrii în vigoare a legii, invocând faptul cã, pânã în prezent, nu s-a fãcut niciunul dintre paşii prevãzuţi de actul normativ pentru a putea fi pus în practicã. 

Senatul este prima camerã sesizatã.

Ziua Funcţionarului Public

Ziua Funcţionarului Public ar putea fi sãrbãtoritã pe 23 iunie, prevede un proiect de  lege iniţiat de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD şi adoptat săptămâna aceasta.

Potrivit expunerii de motive, instituirea unei zile a funcţionarului public român - 23 iunie - va contribui la îmbunãtãţirea imaginii autoritãţilor şi instituţiilorpublice, în general, şi a funcţionarilor publici, în particular.

Potrivit proiectului, Ziua Funcţionarului Public poate fi marcatã de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice prin organizarea unor programe şi manifestari cultural-educative. 

Senatul este prima camera sesizatã.

Preţurile produselor alimentare, la control

Supermagazinele şi hipermarketurile care comercializeazã produse alimentare vor notifica lunar la Consiliul Concurenţei nivelul preţului de vânzare cu amãnuntul ale acestora, prevede un proiect de lege adoptat de senatori.

Neîndeplinirea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã cuprinsã între  20 şi 50 de mii lei, mai prevede actul normativ.

În expunerea de motive, iniţiatorii precizeazã cã în urma reducerii TVA de la 24 la 9 la sutã, în unele supermagazine preţurile de bazã nu au scãzut, din contrã au crescut sau stagnat.

Senatul este prima camerã sesizatã.
 Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza