Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RETROSPECTIVA activităţii Guvernului în săptămâna 22 -28 februarie

Guvernul a anunţat lansarea unei platforme pe internet denumită "maisimplu.gov.ro", unde aşteaptă ca cetățenii să spună ce tipuri de formulare utilizate de instituțiile administrative sunt inutile și îi pun pe drumuri.

RETROSPECTIVA activităţii Guvernului în săptămâna 22 -28 februarie

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Februarie 2016, 14:03

Săptămâna guvernamentală a început cu o întâlnire între șeful Executivului român, Dacian Cioloș și președintele Comitetului European al Regiunilor , Markku Markkula, discuțiile au continuat și în cadrul celei de al XIX-a sesiuni ordinare a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.

Dacian Cioloș a punctat în discursul său principalele probleme cu care se confruntă administrația publică locală, şi anume: fragmentarea, lipsa de coordonare a diferitelor programe şi lipsa reurselor financiare. Potrivit acestuia, soluţiile trebuie mai întâi discutate public, dincolo de interesele politice, sau cele pe termen scurt.

"Orice prim-ministru vă poate promite tot felul de lucruri, mai ales în campanie electroală puteţi primi tot felul de promisiuni, dar tot la bugetul acela ne întoarcem până la urmă, pe care nu-l putem creşte doar pentru că facem campanie electorală. Ştiţi foarte bine, că sunt proiecte de investiţii, de aducţiune de apă, de canalizare, de şcoli, care sunt finalizate, sau încă nu sunt finalizate, dar în care s-au investit bani mulţi din bugetul naţional şi, care, după ce sunt finalizate, n-au conectări, sau localnicii nu pot să plătească serviciile respective, deci nu se pot acoperi costurile sau se termină şcoli şi nu mai sunt elevi. La lucrurile asta concrete, practice, trebuie să găsim răspunsuri".

Principalele soluţii pentru creşterea veniturilor la nivelul autorităţilor locale, ar putea fi, mai spunea Dacian Cioloș, atragerea de investiţii directe, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor locale prin eliminarea evaziunii fiscale, regândirea sistemului de taxe şi impozite.

Luni după- amiază , premierul, împreună cu ministrul finanțelor și președintele ANAF au discutat și cu liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu.

La finalul întrevederii, acesta a declarat că, deși proiectul de lege a salarizării bugetarilor nu a fost unul dintre subiectele discuțiilor,aceștia au nevoie de predictibilitate şi de un salariu care să le asigure existenţa zilnică.

Acesta a precizat că peste jumătate dintre funcţionarii din administraţia publică locală sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, indiferent de nivelul studiilor şi de complexitatea lucrărilor.

"O salarizare proastă creează corupţie pentru că, în momentul în care nu poţi să îţi duci zilele de azi pe mâine şi familia, bineînţeles, din activitatea de autoritate pe care o desfăşori la nivelul statului, automat trebuie să îţi completezi veniturile din alte surse şi alte surse noi nu avem dreptul să avem. Dorim să se respecte acele termene pe care le-a impus chiar guvernul, nu noi le-am impus. Sunt instituţii publice, unde peste 60% sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, indiferent că au studii superioare sau nu au studii superioare, indiferent de complexitatea activităţii pe care o prestează", a spus Sebastian Oprescu.

Premierul a participat , marți, la dezbaterea parlamentară privind situaţia televiziunii publice şi în final s-a ajuns la concluzia că ar exista două posibile soluţii de remediere pe termen scurt, fie modificarea legislaţiei , astfel încât TVR să poată întra în insolvenţă, fie înfiinţarea unei noi .

Până atunci însă, TVR are nevoie de măsuri imediate care să împiedice intrarea instituţiei în incapacitate de plată.

Premierul Dacian Cioloş afirma că Executivul este dispus să acorde tot sprijinul legal, dar nu poate da bani TVR până în luna iulie.

"Asta ar însemna să facem rectificare bugetară. Însă, până atunci, sunt câteva măsuri care ar trebui să poată să fie luate pentru a închide robinetul risipei".

Creşterea valorii taxei şi a capacităţii de colectare a acesteia, nu rezolvă pe fond problema performanţei TVR, mai spunea premierul.

El consideră că soluţiile pentru salvarea televiziunii publice pe termen lung trebuie să vină de la Legislativ.

Şedinta de guvern ,"Comisia de tăiat hârtii"

La începutul şedinţei de guvern, premierul Dacian Cioloş a cerut măsuri de reducere a birocraţiei în administraţie şi a anunţat lansarea unei platforme pe internet denumită ,,maisimplu.gov.ro”, unde aşteaptă ca cetățenii să spună on line ce tipuri de formulare utilizate de instituțiile administrative sunt inutile și îi pun pe drumuri, plimbându-i de la un ghișeu la altul. Premierul Dacian Cioloş spunea că au fost identificate mai multe cazuri absurde.

"Mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare. Pe de altă parte, un şomar trebuie să plătească cam 30 de lei ca să obţină anumite documente necesare pentru indemnizaţia de şomaj. Putem merge doar pe o simplă depunere a cererii, urmând ca administraţiile să obţină datele direct prin conectarea sistemelor informatice. Cetăţeanul nu trebuie plimbat de la un ghişeu la altul, ci trebuie valorificate sistemele informatice din şi dintre instituţiile administrative, care au costat milioane de euro şi care, în multe cazuri, nu sunt operaţionale", a mai spus premierul.

În primul rând, ca o instituţie să ceară o singură dată o informaţie de la un cetăţean, după care, în baza de date să poată valorifica de câte ori e nevoie. În al doilea rând, să punem la punct acest transfer electronic al datelor între instituţii. În al treilea rând, să înlocuim documentele legalizate, acolo unde este posibil, cu declaraţii pe proprie răspundere, ca să evităm şi costuri suplimentare, şi birocraţie suplimentară şi să înlăturăm chiar documentele sau procedurile care nu se mai justifică şi care pot fi înlocuite de proceduri digitale”.

Tutunul – 20 mai implementarea Directivei Europene 40/2014

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, proiectul era necesar pentru aplicarea Directivei Europene 40/2014, referitoare la produsele din tutun.

El a precizat că, data de 20 mai rămâne stabilită pentru implementarea acestei directive.

Proiectul va fi trimis spre dezbatere Parlamentului în perioada următoare.

Dan Suciu preciza că prin acest proiect se introduc o serie de modificări legate de ingrediente utilizate la fabricarea produselor din tutun, se reglementează nivelul maxim al emisiilor de gudron, monoxid de carbon , nicotină, se interzice punerea pe piață a țigărilor rulate care au o aromă specifică și se clarifică etichetarea pachetelor de tutun cu avertismente vizibile.

Ministerul Afacerilor Interne - angajări și reangajări

Foștii polițiști disponibilizați anii trecuți, dar și alte persoane pregătite profesional vor putea să fie angajate în cadrul Ministerului de Interne prin concurs.

Guvernul a modificat și completat, miercuri, prin Ordonanță de urgență, Legea privind Statutul polițistului, creând un nou cadru de recrutare a polițiștilor.

La reîncadrare, polițiștii vor primi aceleași grade profesionale pe care le dețineau la data trecerii lor în rezervă.

Nu vor putea fi reîncadrați foștii polițiști pensionați ca urmarea împlinirii vârstei prevăzute de lege, ca urmare a destituirii lor din poliție, acordării calificativului nesatisfăcător în urma evaluării anuale sau condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă.

De asemenea, acordarea gradelor profesionale polițiștilor proveniți din rândul persoanelor încadrate direct pe funcții de execuție vacante se va realiza în funcție de pregătire şi de vechimea în specialitatea corespunzătoare studiilor absolvite, raportate la cerinţele postului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, spunea că aceste modificări la Legea privind Statutul polițistului vizează reducerea deficitului de personal din Ministerul de Interne, estimat la 10.000 de posturi vacante.

Donație către Kiev

Printr-un memorandum, miniștrii au aprobat, miercuri și efectuarea unei donaţii către Guvernul Ucrainei, constând în bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Donaţia, în valoare de peste 1 milion de lei, va contribui la îmbunătăţirea dotării structurilor Forţelor Armate Ucrainene şi la consolidarea relaţiilor bilaterale în domeniul Apărării.

Autorităţile de la Kiev au adresat, în urmă cu un an, o solicitare în acest sens, pe fondul situaţiei interne din Ucraina şi a necesităţii de a se asigura forţelor armate din ţară anumite bunuri tehnico-materiale şi echipamente neletale pentru refacerea capacităţii operaţionale.

Lansare carte – Flash-uri din sens opus

Premierul a participat miercuri și la lansarea cărții politistului Marian Godină , explicând că și-a dorit să participe la acest eveniment întrucât acesta acre un tip de comportament pe care oamenii îl așteaptă.

"Şi faptul că un om ca şi dumnealui, cu comportamentul pe care îl are, are atâta susținere în societate, arată că tocmai asta așteaptă oamenii - onestitate, profesionalism, autenticitate şi verticalitate în orice activitate, de jos până sus. Din punctul ăsta de vedere, nu mă surprinde faptul că domnul Godină devine un simbol şi eu îi urez mult succes, şi sper, şi sunt convins, că va ști să ducă pe umeri această așteptare şi această încredere pe care oamenii o au în persoane ca şi dânsul".

Pe de altă parte, premierul este convins că, Marian Godină trebuie să fie ,,o lecție și pentru Poliția Română” .

"Sper eu să înțeleagă, aşa cum spunea în prezentare dl.Bucurenci, o comunicare autentică, sinceră şi bine făcută e în interesul unei instituții care se vrea şi care este în serviciul public. Şi vreau să vă spun că oricine în administrația din România, cel puțin cât sunt eu prim-ministru, va avea toată susținerea pentru acest gen de comportament."

Reforma administrației

Doar integritatea si competenta functionarilor publici, impreuna cu transparenta actului administrative, pot aduce increderea cetatenilor in institutiile statului, afirma, joi, premierul Dacian Ciolos.

El a anuntat ca in perioada urmatoare, Executivul va prezenta un proiect de reforma administrativă, bazat pe obiectivitate, transparenta si professionalism. Premierul Dacian Ciolos, a explicat toate acestea cu ocazia lansarii raportului anual al Societatii Academice din Romania.

"Problema integrității este una de atitudine în primul rând, deci aici avem nevoie și de educație, educație societală să spun, care poate să se facă sau prin voința celui în cauză sau se întâmplă în ultima perioadă și prin presiunea publică, prin presiunea societății care cere oameni integri și care lasă spațiu de manifestare celor care până acum nu și-au găsit locul în structurile administrative sau decizionale, în unele cazuri probabil tocmai că erau prea integri și nu răspundeau la anumite comenzi; și cred că aici e un pas pe care trebuie să-l facem, în schimbarea mentalității" .

Accentul pus pe professionalism, integritate si transparenta, are ca scop inclusiv prevenirea coruptiei in administratie, a mai spus premierul Dacian Ciolos.

Registru de lobby

Una dintre masurile anticoruptie si de transparentizare decizionala, pe care Guvernul intentioneaza sa le ia,in scurt timp este infiintarea unui registru de lobby, in care sa fie trecute toate contactele pe care membrii Executivului le au cu persoane din diverse medii.

Din aceleasi motive, Ministerul Finantelor va infiintata o platforma electronica pe care vor fi postate toate cheltuielile institutiilor si autoritatilor publice, anunta joi , tot la lansarea raportului anual al Societății Academice din România, seful cancelariei primului-ministru, Dragos Tudorache.

El mai spunea că, printre masurile de crestere a transparentei decizionale si de reducere a riscului de coruptie, luate deja de Executiv, se numara eliminarea listelor suplimentare de pe ordinea de zi a sedintelor de Guvern, anuntarea publica a documentelor care urmeaza sa fie discutate si postarea pe site a tuturor actelor care au fost adoptate in aceste sedinte.

A fost adoptat, totodată, și un plan anual de masuri, pe care Guvernul intentioneaza sa le ia în perioada următoare.

Bilanțul DNA

România s-a confruntat în ultimii 25 de ani cu un fenomen al corupției de mare amploare: asocieri ilicite și nelegitime între reprezentanți ai aparatului administrativ, executiv, legislativ, uneori chiar judiciar și entități private, promovând interese contrare legii, declara premierul Dacian Cioloș, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție.

"Am asistat adesea la captura statului prin intermediul clientelismului și corupției. Pe scurt, corupția din mediul politic a afectat funcționarea corectă a administrației publice și competitivitatea economiei, precum și încrederea cetățenilor în stat".

Nimeni nu este scutit de respectarea legii, iar dosarele penale nu se instrumentează în funcție de prioritățile agendelor politice, a mai spus premierul, precizând că, încălcarea legii se pedepsește mai devreme sau mai târziu.

El a adăugat că, Guvernul se va în elaborarea unui cadru normativ și instituțional stabil, să acopere nevoile de resurse financiare și umane și să creeze condițiile pentru un management independent și performant al instituțiilor implicate în combaterea corupției.

"Guvernul României înțelege că stabilitatea legislativă și instituțională a fost o premisă majoră a succesului DNA și că această stabilitate trebuie menținută".

Premierul a susținut, totodată, necesitatea că și în perioada următoare, România să dedice mai multe resurse măsurilor de prevenire a corupției, de promovare a integrității și a educației juridice în toate straturile societății – pornind de la cel mai înalt nivel

"Sunt conștient că în această direcție reforma administrației publice, prin transparentizarea actului administrativ, prin profesionalizare, depolitizare, debirocratizare, claritate și predictibilitate în actul decizional vor contribui la reducerea sau chiar eliminarea unor focare de corupție din administrație. Avem nevoie să reinstaurăm un climat de încredere în administrație, bazat pe transparență și claritate a legislației, a procedurilor și a actului decizional".

Conferință privind Elaborarea Strategilor de Dezvoltare Locală (GAL)

Guvernul va lansa în curând un pachet de măsuri care să vizeze dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Anunţul a fost făcut, vineri, de premierul Dacian Cioloş la o conferinţă privind strategiile de dezvoltare locală cu fonduri europene.

"În săptămânile următoare, lucrăm împreună cu domnul ministrul (al Agriculturii - n.r.) şi cu Cancelaria la un pachet de măsuri care să vizeze dezvoltarea clasei de mijloc la sate, folosind şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi alte programe operaţionale, un pic după acelaşi model pe care l-am folosit şi pentru acel pachet antisărăcie, deci luând anumite instrumente legislative care să stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate', a spus Cioloş la conferinţa 'Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene".

El a precizat că, noile măsuri se vor baza pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi pe alte programe operaţionale, pentru a suţine crearea de mici întreprinderi în domeniile agricol şi agro-alimentar. Dacian Cioloş a adăugat că pachetul va fi prezentat cel mai probabil luna viitoare. Mai mult, premierul dorește ca produsele românești să beneficieze de o promovare mai mare în unitățile turistice românești.

"V-aş provoca să vă implicaţi într-un proiect de gen turism rural cu alimentaţie locală în România şi dvs puteţi fi un factor determinant pentru asta. Mă gândesc, în primul rând, la pensiunile rurale, dar putem merge şi la nivelul hotelurilor din România, care să folosească cât mai mult produse româneşti".

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Știri 28 Martie 2024, 16:51

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită

Gabriela Oana Sivache va fi înlocuită din funcţie în cel mai scurt timp, din cauza scandalului de corupţie care o vizează.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Știri 28 Martie 2024, 16:40

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament