RETROSPECTIVA activităţii Camerei Deputaţilor. Pensiile speciale pentru aleşii locali, respinse

Adoptarea legii privind darea în plată, dezbateri privind Statutul aleșilor locali și analiza principiilor ce vor sta la baza reformării şi creşterii eficienţei administraţiei publice au fost principalele subiecte de pe agenda deputaților.

Adăugat: 15 Aprilie 2016
Ultima actualizare:15 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

RETROSPECTIVA activităţii Camerei Deputaţilor în săptămâna 11 - 15 aprilie 2016

Fără o reformă a administraţiei publice , România nu va combate corupţia

Luni, la "Ora Guvernului", premierul Dacian Cioloș a atras atenţia că dezvoltarea economică riscă să rămână un deziderat dacă nu va exista şi o administraţie publică performantă şi credibilă.

Şeful Executivului a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, că încrederea cetăţenilor în stat poate fi recâştigată doar prin creşterea eficienţei, transparenţă, profesionalizare şi prevenirea problemelor de corupţie.

Prim ministrul a subliniat că fără o reformă a administraţiei publice, România nu se poate moderniza şi nu va combate eficient corupţia.

"Lupta anticorupţie riscă să devină principalul instrument de modernizare al statului, atâta vreme cât lupta anticorupţie ar trebui să fie doar un instrument de însănătoşire a societăţii, dar dacă lupta anticorupţie nu este urmată îndeaproape de o reformă a administraţiei publice, care să fie orientată spre transparenţă şi profesionalizare, riscăm doar să rămânem cu sublinierea cazurilor de corupţie, fără să corectăm şi problemele la rădăcina lor", a afirmat Dacian Cioloş.

Premierul a anunţat că Guvernul supune dezbaterii publice trei variante de lucru,  care se diferenţiază în funcţie de nivelul până la care sunt asumate politic posturile de conducere.

După două luni de consultare publică, Executivul  intenţionează să prezinte în iunie acest pachet legislativ pentru a putea fi aprobat înainte de sfârşitul vacanţei parlamentar.

Reexaminarea modificărilor la Statutul aleşilor locali, respinsă de deputaţii jurişti

Prin raportul comun întocmit, marţi, deputaţii din Comisiile Juridică şi pentru Administraţie Publică au respins cererea de reexaminare formulată de şeful statului şi au menţinut textul iniţial al propunerii legislative care completa Statutul aleşilor locali.

Astfel, mandatul de primar, preşedinte al consiliului judeţean sau consilier local încetează de drept în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,  la o pedeapsă privativă de libertate cu executare.

În solicitarea trimisă Parlamentului, președintele Klaus Iohannis sublinia că nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanța judecătorească , ci condamnarea în sine este cea care atrage pierderea integrității.   

Cererea de reexaminare însoțită de raportul comisiilor de specialitate va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaților, căruia îi aparține decizia finală.

Reexaminarea  "pensiilor speciale"  pentru aleșii locali, respinsă în plen

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare  a propunerii  legislative prin care se acordau așa-numitele "pensii speciale" aleșilor locali.

Proiectul a primit 149 voturi  "pentru", 67 "împotrivă" şi 5 abţineri, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi cu caracter organic.

Reexaminarea s-a făcut la solicitarea Curții Constituționale, iar deputații juriști au stabilit să îi excludă din categoria beneficiarilor acestor indemnizații speciale pe consilierii locali şi judeţeni.

Raportul întocmit de Comisia Juridică prevedea, de asemenea, că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu vor primi indemnizaţii speciale pentru activitatea desfăşurată ca aleşi locali dacă vor fi condamnaţi pentru acte de corupţie.

Deputatul PSD Florin Iordache a explicat că modificările au fost decise în baza observaţiilor făcute de Curtea Constituţională asupra propunerii de modificare a Legii privind statutul aleşilor locali. 

Vot final pentru controversata lege privind darea în plată

Proiectul de lege privind darea în plată a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 207 voturi "pentru",  unul  "împotrivă" şi o abţinere.

Ca urmare a cererii de reexaminare formulată de către preşedintele Klaus Iohannis, proiectul a suferit modificări importante faţă de forma adoptată iniţial.

În primul rând, darea în plată nu se va aplica în cazul Programului Prima Casă şi nici celor care au luat credite în vederea derulării unor afaceri.

De lege vor putea beneficia persoanele care au contractat un împrumut cu scopul de a achiziţiona sau a construi o locuinţă, precum şi cele care au garantat un credit cu un imobil care are destinaţia de locuinţă.

Deputații au mai stabilit că plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ este echivalentul în lei, la momentul acordării, a 250 de mii de euro și că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.

Trecută deja de faza reexaminării, legea va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Singura cale de atac a legii poate fi contestarea ei la Curtea Constituţională.

Microbuzele şcolare, scutite de taxele pentru documentele de transport

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabilește că unităţile administrativ-teritoriale şi unităţile de învăţământ care asigură transportul şcolar al elevilor vor fi scutite de la plata taxelor şi a tarifelor prevăzute pentru eliberarea documentelor de transport.

Deputatul PSD Ovidiu Iane a precizat că de aceste taxe vor fi scutite, de fapt, microbuzele şcolare care aparţin primăriilor sau unităţilor de învăţământ.

"Până acum, în practică, s-a atestat că există şi cazuri în care aceste microbuze sunt sancţionate cu amenzi pentru că în raportul, în procesul-verbal de sancţionare se spune că nu ar fi transportat efectiv elevi sau că nu au toate documentele care să ateste un transport public de persoane", a explicat Odidiu Iane.

Proiectul modifică ordonanţa privind transporturile rutiere, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Mihai Voicu, vicepreședinte al Camerei Deputaților în locul lui Ludovic Orban

Grupul parlamentar PNL  l-a desemnat, miercuri, pe deputatul Mihai Voicu să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaților, după ce Ludovic Orban şi-a dat demisia.

Pe ordinea de zi a Biroului Permanent s-au aflat atât demisia deputatului PNL Ludovic Orban din funcţia de vicepreşedinte al acestui for, cât şi noua propunere a liberalilor pentru funcția care le revine în forul de conducere a Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a anunțat, luni,  că, în urma anchetării sale de către procurorii DNA, îşi retrage candidatura pentru funcţia de primar al Capitalei şi, totodată,  demisionează din conducerea PNL şi din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
 Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
15 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza