Republica Moldova se pregăteşte de noi alianţe

În Republica Moldova ar putea fi formată o nouă alianţă pro-europeană de guvernare, după ce Consiliul Naţional al Partidului Liberal-Democrat a decis astăzi să participe la negocieri cu celelalte formaţiuni.

Adăugat: 13 Decembrie 2015
Ultima actualizare:13 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Nicolae Timoftin, preşedintele Republicii Moldova
trimite pe mail

Astfel, Republica Moldova ar putea ieşi din criza declanşată la sfârşitul lui octombrie, când a fost demis guvernul liberal-democratului Valeriu Streleţ prin moţiune de cenzură, alianţa proeuropeană de guvernare destrămându-se.

Preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Republica, Valeriu Streleţ, a anunţat că PLDM a decis implicarea partidului în negocierile pentru formarea guvernului, iar obiectivul partidului este de a scoate instituţiile statului din captivitatea politică şi alegerea unui prim-ministru care să nu fie membru de partid, informează redactorul Radio Chişinău.

După arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis pe 29 octombrie, cu votul deputaţilor socialişti şi comunişti din opoziţie, dar şi cu susţinerea democraţilor de la guvernare.

PLDM a refuzat să discute cu Partidul Democrat privind formarea unui guvern, ulterior a condiţionat revenirea la masa negocierilor de scoaterea instituţiilor de drept de sub influenţa partidelor politice.

Recent, preşedintele Nicolae Timofti a anunţat că va desemna un candidat la funcţia de premier, chiar dacă partidele parlamentare nu au ajuns la un consens deoarece este constrâns de legislaţie.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, dacă în decurs de trei luni deputaţii nu reuşesc să formeze un guvern, preşedintele este obligat să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.

Ultimul sondaj publicat la Chişinău arată că PLDM ar acumula doar 2% din voturi în eventualitatea unor alegeri parlamentare, astfel că nu ar accede în viitorul parlament.Autor:
Mariana Vasilache, Radio Chișinău
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza