Republica Moldova sărbătoreşte simultan Ziua Victoriei şi Ziua Europei

Republica Moldova a decis ca pe 9 mai, în paralel cu Ziua Victoriei, să fie sărbătorită şi Ziua Europei.

Adăugat: 8 Mai 2017
Ultima actualizare:8 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dacă în Occident Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste este sărbătorită pe 8 mai, în fostul spaţiu sovietic aceasta este marcată o zi mai târziu, pe 9 mai.

Acest lucu este valabil şi în Republica Moldova, unde însă parlamentul a decis ca pe 9 mai, în paralel cu Ziua Victoriei, să fie sărbătorită şi Ziua Europei.

Preşedintele Igor Dodon, care se află zilele acestea la Moscova pentru a asista la parada tradiţională de 9 Mai, a respins proiectul de lege al legislativului - după cum informează Natalia Zaharescu de la RADIO CHIŞINĂU.

Ziua de 9 Mai, în calitate de Zi a Victoriei, este unul dintre miturile fondatoare ale Uniunii Sovietice şi continuă să fie promovată în Republica Moldova de politicieni oportunişti - a remarcat istoricul Octavian Ţîcu.

"Republica Moldova a fost puternic ancorată în spaţiul Comunităţii Statelor Independente, în sfera de influenţă a Rusiei, şi a sucombat faţă de discursul oficial articulat de propaganda şi politica externă a Rusiei", a spus el.

Recent, parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care 9 Mai a fost declarată oficial Zi a Europei, dar concomitent cu Ziua Victoriei, care este marcată în spaţiul ex-sovietic.

Preşedintele Igor Dodon a ameninţat că nu va promulga această lege şi a dispus organizarea unei expoziţii de tehnică militară sovietică în centrul Chişinăului.

Cu toate acestea, deputaţii ar putea revota legea, astfel că Igor Dodon va fi nevoit, conform legii, să promulge documentul.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza