Republica Moldova sărbătorește Marea Unire

Marea Unire este marcată şi în Republica Moldova, unde organizaţii unioniste au organizat un marş.

Adăugat: 1 Decembrie 2018
Ultima actualizare:1 Decembrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Radio Chișinău
trimite pe mail

Marea Unire este marcată şi în Republica Moldova, unde organizaţii unioniste au organizat, astăzi, un marş.

Manifestarea dedicată Centenarului a început la Cimitirul Eroilor Români din Chişinău cu un miting de comemorare a ostaşilor căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial.

Participanţii la marş sau deplasat apoi spre Gara Feroviară din Chişinău, unde au depus flori la Monumentul victimelor deportărilor staliniste, pentru a rememora alt moment tragic din istoria Basarabiei - deportările din 1941, '49 şi 1951. Participanţii au scandat lozinci unioniste şi au purtat parcarte cu inscripţia "Unirea, ideal naţional".

"Avem onoarea să fim contemporani ai Centenarului Marii Uniri. Noi, în Republica Moldova, milităm pentru unire şi idealul nostru suprem, al românilor basarabeni, este să anulăm consecinţele Pactului Ribbentrop şi Molotov, care a rupt şi subjugat această ţară".

Mii de români basarabeni au mers şi la Alba Iulia, pentru a sărbători Marea Unire.

Printre întâmplările mai inedite ale Centenarului este lungul marş al profesorului Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament de la Chişinău, care a proclamat independenţa Republicii Moldova în 1991.

La 77 de ani pe care îi are, el a mers pe jos peste 500 de km, până la Alba Iulia, pentru a sărbători Marea Unire.

Ziua de 1 Decembrie are o dublă semnificaţie pentru colegii noştri de la Radio Chişinău, întrucât acest canal, singurul din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune aflat în afara României, a fost lansat pe 1 Decembrie 2011.

Radio Chişinău continuă tradiţia Radio Basarabia, care a fost primul studio regional al Radio România şi al doilea după Radio Bucureşti.

Radio Basarabia a fost înfiinţat în 1939, însă a fost închis după mai puţin de un an, odată cu ocuparea Basarabiei de către armata sovietică.Autor:
Mariana Vasilache, Radio Chișinău
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Decembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza