Republica Moldova, în continuare sub tensiunea protestelor

Situaţia rămâne tensionată la Chişinău, unde ultimatumul dat de protestatari autorităţilor pentru demiterea Guvernului şi dizolvarea Parlamentului a expirat joi seară la ora 17:00.

Adăugat: 29 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:29 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit corespondentului Radio Chişinău, cu puţin timp înainte de expirarea termenului, Parlamentul a remis un comunicat în care a anunţat că şeful legislativului, Andrian Candu, i-a invitat pe cei trei lideri ai protestatarilor vineri, la ora 9:00, pentru a discuta solicitările acestora, precum şi eventualele soluţii la acestea.

Pe de altă parte, liderii protestatarilor, Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi, au anunţat că autorităţile ar fi trebuit să ofere răspunsul până astăzi şi nu vor merge la consultări.

Ei l-au invitat pe Andrian Candu să participe mâine la un forum al societăţii civile, ca să discute soluţiile. 

"Am luat o decizie, împreună cu colegii noştri, ca, având în vedere că pentru mâine am organizat un forum civic, la care vor participa liderii de opinie, reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare, Andrian Candu să fie invitat la acest forum civic, la care îşi poate prezenta soluţiile, ca să fie examinate cu întreaga societate şi cu mişcarea protestatară, a explicat Andrei Năstase.  

De asemenea, Igor Dodon a anunţat că vineri vor fi luate deciziile referitoare la acţiunile de protest de mai departe.  

"Imediat după ce vor fi luate deciziile la acest forum civic, noi vă vom informa foarte clar ce vom face în continuare. Eu cred că acţiunile vor fi destul de clare, destul de consistente şi, încă o dată să fie foarte clar guvernării, noi nu vom ceda, aşa cum a fost spus, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale", a avertizat Dodon.

Amintim că miercuri premierul Pavel Filip a reiterat că Guvernul nu va demisiona. 

"Aceste revendicări s-au rezumat la una singură: alegeri anticipate. Şi aici vreau să vă spun un 'nu' ferm din partea mea, care reprezintă poziţia Guvernului, având ca argumente că ar însemna un haos şi o criză mai profundă", a spus premierul.  

Săptămâna trecută, la Chişinău au avut loc o serie de proteste antiguvernamentale, iar printre revendicări au figurat demisia Guvernului, a cărei legitimitate este contestată de manifestanţi, şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Autorităţile susţin că nu există nicio posibilitate juridică ce ar permite dizolvarea imediată a Parlamentului, şi că acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai degrabă peste trei-patru luni.

De asemenea, potrivit guvernării, eventualele alegeri anticipate ar aprofunda criza economică şi socială cu care se confruntă Republica Moldova.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza