Republica Moldova, ameninţată de o nouă criză a gazelor

Premierul moldovean, Iurie Leacă a anunţat că va negocia cu Uniunea Europeană posibilitatea livrării gazelor în ţara sa, în cazul în care Ucraina va interzice Rusiei tranzitarea gazelor ruseşti.

Adăugat: 17 August 2014
Ultima actualizare:17 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul Republicii Moldova caută soluţii pentru o eventuală nouă criză a gazelor, după ce Kievul a anunţat că ar putea sancţiona Moscova, interzicând companiei ruse Gazprom folosirea conductelor de gaze care tranzitează teritoriul ucrainean

Premierul Iurie Leancă a anunţat că se va negocia cu Comisia Europeană fie pentru livrări din Occident prin Ucraina, fie direct din Ucraina către Republica Moldova, posibilitate folosită anterior.

La 16 iunie, anul acesta, Gazprom a redus la zero livrarea de gaze Ucrainei, de la care are de încasat o restanţă de 4,5 miliarde de dolari şi a impus societăţii naţionale ucrainene Naftogaz un sistem de plată în avans.

Cu societatea Gazprom controlată de către statul rus, Republica Moldova îşi dispută, la Curtea de Arbitraj Internaţional, o datorie de 700.000 de dolari, din care îi aparţine doar 5%, restul revenind consumatorilor din regiunea separatistă nistreană.

Amintim că, la 27 august, este prevăzută inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, a cărui exploatare la capacitate maximă va duce la diminuarea semnificativă a dependenţei Republicii Moldova de gazul rusescAutor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
17 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza