Republica Moldova, 25 de ani de la proclamarea independenței

Ceremoniile dedicate evenimentului vor fi mai puţin ample decât de obicei, din cauza crizei economice cu care se confruntă ţara. Totodată, o parte din opoziţie intenţionează să organizeze la Chişinău un protest.

Adăugat: 27 August 2016
Ultima actualizare:27 August 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Republica Moldova marchează un sfert de secol de independenţă, într-o atmosferă încordată, după o perioadă îndelungată de proteste stradale şi fiind grav afectate de o nouă criză economică.

De notat că peste două luni urmează să se desfăşoare alegeri prezidenţiale, iar situaţia politică este extrem de încordată.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de URSS, în care a fost înglobată forţat prima dată în 1940, alături de statele baltice şi Ucraina de Vest.

În Republica Moldova, mişcarea de eliberare naţională a început să ia amploare în 1988.

În februarie 1990 au avut loc primele alegeri democratice, în cadrul fostei URSS.

În aprilie, acelaşi an, este votată hotărârea privind adoptarea tricolorului ca drapel naţional, în iunie, Parlamentul proclamă suveranitatea Republicii Moldova.

La 27 august 1991, în centrul Chişinăului, a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar în aceeaşi zi a avut loc şedinţa extraordinară a Parlamentului, care a adoptat cu majoritatea absolută de voturi declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, mai precizeaza reporterul de la Radio Chișinău.Autor:
Ala Boţan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza