Reprezentanţi ai elitei din Spania, pe lista scandalui mondial de evaziune

Autoritaţi fiscale naţionale au început să-i verifice pe clienţii unui birou de avocatură din Panama, aflat în centrul unui scandal mondial de evaziune.

Adăugat: 4 Aprilie 2016
Ultima actualizare:4 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit Reuters, Australia şi Noua Zeelandă s-au sesizat, iar preşedintele Franţei a promis anchete şi proceduri judiciare, după ce presa din întreaga lume a publicat date confidenţiale ale firmei Mossack Fonseca, ce dezvăluie modul în care şefi de stat - foşti şi actuali -, politicieni de rang înalt, oameni de afaceri sau sportivi cunoscuţi au fost ajutaţi să-şi ascundă averile în paradisuri fiscale.

Pe lista publicată de presă apar oameni din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, premierul Islandei sau reprezentanţi ai elitei din Spania.

Sora Regelui Juan Carlos, infanta Pilar de Borbón, apare în documente ca preşedinte în 1974 şi administrator al unei firme din Panama.

Documentele publicate de ampla investigaţie jurnalistică începută de ziarul german "Süddeutsche Zeitung" relevă, de asemenea, că regizorul Pedro Almodóvar a avut în anii '90 o firmă înregistrată în Panama pentru a eluda plata impozitelor în Spania.

Celebrul înaintaş al echipei de fotbal FC Barcelona, Leo Messi, este semnatarul unei scrisori către societatea panameză de avocaţi în anul 2013, imediat după ce fiscul spaniol sesizează că sportivul nu a declarat veniturile în Spania.

Fotbalistul a anunţat însă că va depune o plângere împotriva celor care au publicat documentele din Panama, pentru a demonstra că este nevinovat.

Pe de altă parte, Guvernul Spaniei a aprobat o amnistie fiscală pentru deţinătorii companiilor offshore în anul 2012, determinând firmele evazioniste să declare venituri de peste 50 de miliarde de euro, mai informează corespondenta RRA la Madrid.Autor:
Anamaria Damian
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza