Replici între Corpul de control al prim-ministrului şi Ministerul Sănătăţii

Corpul de control a anunţat că a descoperit mai multe nereguli în cazul Spitalul de Pediatrie din Piteşti în ceea ce priveşte cazurile de sindrom hemolitic uremic.

Adăugat: 26 Mai 2016
Ultima actualizare:26 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De asemenea, Corpul de control a mai susţinut că la direcţiile de sănătate publică au ajuns peste 100.000 de doze de vaccin hexavalent din Kazahstan - un medicament neautorizat pentru piaţa românească.

Ministerul Sănătăţii a reacţionat, tot aseară, două ore mai târziu şi a precizat că administrarea de vaccin nu se află la baza îmbolnăvirilor copiilor din Piteşti.

Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, de la 1 ianuarie anul trecut şi până la mijlocul lunii februarie a acestui an, faptul că nu a fost identificată nicio infecţie de acest fel.

Pe de altă parte, în nota de informare a Corpului de control se precizează că lipsa buletinelor de analiză ridică suspiciuni asupra înregistrărilor care nu ar corespunde realităţii.

Documentul mai arată că au fost descoperite neregului în ceea ce priveşte campaniile de vaccinare a copiilor din judeţul Argeş, inclusiv prin folosirea unor vaccinuri neautorizate pe piaţa de la noi.

Corpul de control precizează că, pe 7 martie, s-a adresat Parchetului General pentru a face verificări privind situaţia reală a stocurilor de vaccinuri existente în ţară, dar şi pe tema calităţii acestora.

Câteva zile mai târziu, procurorii au anunţat că sesizarea a fost trimisă Parchetului de pe lânga Tribunalul Argeş.

După ce au fost constatate mai multe neconcordanţe între numărul de doze de vaccin, care ar fi trebuit să fie pe stoc şi realitate, Corpul de control al premierului a dispus ca până pe 15 iunie să fie elaborată o procedură de manipulare a vaccinurilor.

Legat de cei 19 copii care în prima parte a anului au dezvoltat Sindrom Hemolitic Uremic, Ministerul Sănătăţii a precizat, într-un comunicat, că cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate, dar şi că, în literatura medicală de specialitate, acestă afecţiune a fost corelată cu vaccinarea extrem de rar, mai exact 10 cazuri în ultimii 15 ani.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza