Renate Weber, europarlamentar PNL

"Faptul că au existat lucruri care au trebuit să fie modificate (în Raportul Comisiei Europene privind Justiţia) nu e decât o dovadă în plus a superficialităţii cu care s-a lucrat".

Adăugat: 1 Februarie 2013
Ultima actualizare:1 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Faptul că au existat lucruri care au trebuit să fie modificate după publicarea raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) nu e decât o dovadă în plus a superficialităţii cu care s-a lucrat, a declarat europarlamentarul PNL,  Renate Weber.

Ea a precizat că a solicitat grupului ALDE, la care este afiliată formaţiunea sa, să ceară o dezbatere în plenul Parlamentului European privind modul de redactare şi publicare a acestor rapoarte.

"Faptul că au existat lucruri care au trebuit să fie modificate nu e decât o dovadă în plus a superficialităţii cu care s-a lucrat şi mai demonstrează că este inadmisibil ca un raport privind situaţia dintr-o ţară, cum este acesta din cadrul MCV, să nu fie discutat cu guvernul acelei ţări. Dacă raportul ar fi fost discutat cu guvernul, evident, şi această eroare ar fi fost înlăturată de la bun început şi multe alte lucruri, care din punctul meu de vedere sunt total eronate în raport, ar fi fost probabil corectate", a declarat Renate Weber pentru Agerpres.

"Eu cred că este o învăţătură de minte pentru Comisie ceea ce a făcut acum, pentru ca în viitor să nu mai procedeze în felul acesta niciodată. Dar repet, pentru acest raport cuvântul meu de ordine este superficialitate", adaugă ea.

Renate Weber susţine că nu-şi aduce aminte ca şi alte rapoarte pe justiţie să fi fost modificate după publicare, aşa cum a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, după ce executivul comunitar a modificat joi versiunea publicată pe site-ul său, înlocuind formula "trei miniştri cercetaţi penal pentru corupţie" cu menţiunea "în noul guvern există două cazuri confirmate de miniştri cercetaţi penal pentru corupţie".

Renate Weber precizează că, în contextul în care CE nu a trimis raportul la Bucureşti anterior publicării, este important ca executivul comunitar să-şi precizeze sursele de informare.

 În ceea ce priveşte recomandarea din raport privind revizuirea reglementărilor existente referitoare la activitatea mass-media, ea precizează că este contrară şi conţinutului raportului pe care îl întocmeşte în comisia LIBE, privind norme standard pentru libertatea presei în UE, şi concluziilor menţionate în raportul publicat recent de un grup la nivel înalt la solicitarea comisarului european pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

"În mod evident, ceea ce gândeşte orice om care are dimensiunea democraţiei este că atunci când există conflicte între libertatea de exprimare şi apărarea onoarei, demnităţii, sau apărarea altor drepturi şi valori fundamentale, lucrul acesta, dacă apare un conflict, este rezolvat de instanţele de judecată. Lucrul acesta se discută şi se analizează în contextul respectiv şi numai judecătorul este acela care decide până la urmă în care parte înclină balanţa. Pe principiul acesta s-a dezvoltat toată jurisprudenţa CEDO. Ce face acum Comisia în acest raport mi se pare mie că demonstrează o gândire care ne întoarce în timp, în perioada autoritarismului", precizează eurodeputata.

Raportul eurodeputatei Renate Weber privind norme standard pentru libertatea presei în UE va fi supus la vot cel mai probabil la 20 sau 21 februarie, în comisia LIBE a Parlamentului European.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
1 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza