Reintroducerea educaţiei pentru sănătatea sexuală în şcoli, respinsă de Senat

Senatul a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reintroducere a educaţiei pentru sănătatea sexuală în şcoli.

Adăugat: 23 Iunie 2021
Ultima actualizare:23 Iunie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentarii din coaliţie nu au o poziţie comună pe acest subiect, puternic contestat de unele grupuri din legislativ; aşa că cei de la PNL, cu o excepţie, au votat alături de senatorii PSD şi AUR pentru varianta legii în care cursurile sunt denumite "educaţie sanitară", iar participarea copiilor la ore se va face numai cu acordul scris al părinţilor.

Prevedea s-ar mai putea modifica totuşi în Camera Deputaţilor.

Liberalii au votat în plenul Senatului pentru ca legea să prevadă acordul scris al părinţilor în ceea ce priveşte programele de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară.

Eugen Pîrvulescu, senator: Am înţeles cât este de importantă familia, cât este de important viitorul familiei noastre, copiii noştri. Ne gândim foarte serios, ca părinţi, că statul poate să intervină fără un accept al părinţilor, atunci când sunt minori, în anumite decizii importante ale vieţii.

Colegi de coaliţie, cei de la USR PLUS s-au abţinut de la vot.

De altfel, ei au fost singurii care au susţinut că ar fi nevoie de ore de educaţie sexuală pentru elevi începând cu clasa a V-a.

Irineu Dărău, senator: Ar fi trebuit această lege întoarsă la comisii şi avută în sfârşit o discuţie onestă. Da, ne-am abţinut, pentru că nu putem vota împotrivă, împotriva unei legi care conţine multe prevederi utile pentru protecţia copiilor şi pentru copiii abandonaţi din această ţară. Cei care în mod ipocrit au grefat acel amendament pe o lege care nu avea nicio legătură cu subiectul educaţie sexuală au greşit.

PSD şi AUR au votat alături de PNL pentru forma iniţială a documentului.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR: Este în mod clar nevoie de acordul părinţilor şi asta e prevăzut prin lege. Mă bucur că măcar din când în când putem să facem o majoritate pe lucrurile care ţin de normalitate.

Documentul merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul final.

Pentru premierul Florin Cîţu, problema educaţiei sexuale în şcoli pare deja rezolvată.

El a spus la Televiziunea publică, aseară, că este dreptul Ministerului Educaţiei de a face programa şcolară şi că aceste va introduce, de anul viitor, cursuri de educaţie pentru viaţă.

Participarea va fi obligatorie, dar părinţii pot să îşi retragă copiii prin acelaşi sistem ca la orele de religie.

Materia "Educaţia pentru viaţă" va include educaţie sexuală, juridică, rutieră şi pentru o alimentaţie sănătoasă, potrivit ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Iunie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza