Regiunea Marii Negre, o prioritate pe agenda internaţională

Premierul Cioloş, comisarul european pentru Energie, guvernatorul BNR, sunt prezenţi azi la Conferinţa internaţională pe tema securităţii alimentare şi energetice în regiunea Mării Negre.

Adăugat: 26 Aprilie 2016
Ultima actualizare:26 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
trimite pe mail

La eveniment susţin prezentări, comisarul european pentru Energie şi Combaterea Schimbărilor Climatice, Miguel Arias Canete, premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

La cele două două mese rotunde se vor discuta factorii care generează insecuritate alimentară în zona extinsă a Mării Negre dar şi despre securitatea energetică şi dezvoltarea pe termen lung a reţelelor energetice în Europa Centrală şi de Est.

La conferinţă participă reprezentanţi ai guvernului, ai unor instituţii internaţionale şi ai sectorului privat.    

În deschidere, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a afirmat că regiunea Mării Negre devine tot mai mult o prioritate pe agenda internaţională, iar cooperarea între statele acestei zone nu este o idee nouă.

Mugur Isărescu a precizat că, pe modelul Clubului guvernatorilor din Asia Centrala şi Marea Neagră creat in 1997, se pot pune bazele cooperarii şi in alte domenii importante.

  "Cooperarea regională în diferite domenii, cum ar securitatea alimentară sau cea energetica, pot fi initiate, cum s-a procedat in trecut, la nivel politic inalt dar implementarea sa necesita o implicare activa, mai extinsa si mai bine informata a sectorului privat si a societatii civile, ca vehicule principale de cooperare transfrontaliera. Extinderea participarii fiecareia dintre aceste componente are un dublu efect. Pe de o parte, permite aplicarea de politici regionale mai informate si continuarea implementarii de proiecte, iar pe de alta cultiva intelegerea faptului ca o buna cooperare regionala are efecte directe asupra vietii de zi cu zi si asupra bunastarii individuale a cetatenilor", a spus Isărescu.

În opinia guvernatorului BNR, economia mai are nevoie şi de un sistem financiar-bancar sănătos.

Conferinţa internaţionale cu tema "Cum poate Uniunea Europeană să genereze un cerc virtuos în regiunea Mării Negre în domeniul securităţii alimentare şi energetice", este organizată de Liga Europeană pentru Cooperare Economică la Bucureşti.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Costin Grigore
Adăugat:
26 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza