Regionalizarea şi drapelul secuiesc, "probleme ce ţin de democraţie"

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei susţine că "regionalizarea, drapelul secuilor şi UMF Târgu Mureş" sunt probleme care privesc democraţia, iar dacă o comunitate are doleanţe ce nu contravin legii, acestea trebuie împlinite.

Adăugat: 24 Iulie 2013
Ultima actualizare:24 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat într-un interviu la Universitatea de vară "Balvanyos", de la Băile Tuşnad, că problemele minorităţii maghiare din  România ţin de democraţia din ţara noastră, iar solicitările acesteia sunt legitime atâta timp cât nu contravin legilor în vigoare.

În acest context, fie că este vorba de regionalizare, drapelul secuiesc sau UMF Târgu Mureş, Guvernul Ungariei este obligat prin Constituţie să ofere sprijin pentru realizarea dezideratelor maghiarilor din afara graniţelor.

"Când mă refer la Ţara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Ţării Secuieşti şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pot să subliniez că sunt probleme care privesc democraţia, aici. Dacă există o comunitate însemnată într-o ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective.  Pe de altă parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate să facă altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume dacă comunitatea maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat solicitările legitime prin organizaţiile care reprezintă această comunitate în mod legitim, atunci noi trebuie să o sprijinim. Nu putem face altceva decât ceea ce prevede Constituţia", a afirmat Nemeth Zsolt.", a declarat Nemeth Zsolt.

Referindu-se la criza economică, secretarul de stat a spus că Ungaria "tratează cu succes" efectele, iar "soluţia pe termen lung se poarte defini prin programul Europa Creştină", care implică întărirea valorilor precum "munca, familia, comunitatea şi respectful faţă de tradiţie".

Nemeth Zsolt: Cooperarea va deveni şi mai strânsă între România şi Ungaria
    
Potrivit lui Nemeth Zsolt, rezultatul cel mai important al politicii externe a Ungariei îl reprezintă crearea condiţiilor "coexistenţei paşnice", ofertă care a fost făcută de Guvernul de la Budapesta şi din România.
    
"În ce priveşte Europa Centrală şi relaţia România şi Ungaria, pot să vă spun că noi considerăm că această regiune a Europei reprezintă soluţia la problemă şi nu problema în sine. Această problemă se va soluţiona dacă legăturile vor deveni şi mai strânse, cooperarea va deveni şi mai strânsă între România şi Ungaria, pentru că există un potential uriaş în această regiune, în relaţiile româno-maghiare, un potenţial pe care trebuie să-l exploatăm", a spus oficialul ungar.

La cea de a - XXIV-a ediţie a Universităţii de vară şi a taberei studenţeşti "Balvanyos" participă peste 300 de lectori, politicieni, profesori, oameni de cultură din Ungaria şi din mai multe ţări din Uiunea Europeană care dezbat, până sâmbătă, teme legate de interesele majore ale comunităţii maghiare din România şi Bazinul Carpatic.

Printre acestea se numără regionalizarea, evoluţia şi situaţia învăţământului în limba maternă, problema simbolurilor naţionale,despre agricultura, adminsitraţie, criza economică, sport, libertatea de exprimare în mass media, autonomie şi altele.

Printre personalităţile care se vor afla la Băile Tuşnad se numără şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc.

Totodată, a devenit o tradiţie ca în ultima zi a taberei să fie prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care şi-a confirmat prezenţa şi în acest an şi care, alături de Nemeth Zsolt şi de europarlamentarul Tokes Laszlo, va participa la forumul "Timpul Nostru".Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
24 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza