Regele Mihai, pe ultimul drum

Pe parcursul întregii zile de sâmbătă,au fost organizate ceremonii religioase şi militare, în onoarea Regelui Mihai.

Adăugat: 16 Decembrie 2017
Ultima actualizare:16 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 22.00 Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara,  cu onoruri militare în noua necropolă regală de la Curtea de Argeş, alături de soţia sa, regina Ana.

Reprezentanţi ai familiilor regale europene, domnitoare şi nedomnitoare, dar şi zeci de mii de oameni obişnuiţi, l-au condus pe ultimul drum pe fostul suveran al României.

Regele Mihai I, care a fost mareşal şi comandant suprem al armatei României în timpul celui de-al doilea război mondial, a primit onorul militare.

Sicriul său a fost purtat de militari ai Brigăzii 30 Gardă, a fost aşezat pe un afet de tun tras de un vehicul militar operaţional, iar în momentul aşezării în locul de veci din noua necropolă regală de la Curtea de Argeş au fost trase 21 de salve de tun.

Clopotele bisericilor ortodoxe din România au bătut astăzi la unison în mai multe rânduri în memoria fostului monarh şi însuşi patriarhul Daniel al BOR a oficiat slujba de înmormântare a regelui.

UPDATE 16.00 Trenul Regal care transportă sicriul Regelui Mihai I este în drum spre Curtea de Argeş, unde urmează să fie înmormântat în această seară în Necropola Regală.

Cu aproximativ 20 de minute în urmă, trenul a trecut prin Gara Chitila, în apropiere de Bucureşti, unde a fost aşteptat şi salutat de aproximativ două sute de oameni.

De altfel, astăzi, pe tot parcursul zilei, străzile Bucureştiului au fost pline de oamenii care au dorit să-l conducă pe ultimul drum pe fostul suveran.

În drum spre Gara Băneasa, pe Şoseaua Kiselleff, oamenii au mers pe jos alături de cortegiul funerar, pe o distanţă de câteva sute de metri.

Trenul Regal urmează să ajungă în Gara de la Curtea de Argeş în jurul orei 17:30, dar oamenii s-au adunat deja acolo pentru a aştepta pe ultimul Rege al României.

Corespondentul RRA Cristian Matei: Este în contiunuare o vreme închisă şi plouă din când în când la Curtea de Argeş.

Cu toate acestea, sunt în jur de două sute de persoane care s-au aşezat deja în spatele cordonului instituit de Jandarmerie. P

Cortegiul funerar al Regelui Mihai a pornit la drum din Piaţa Palatului Regal către Catedrala Patriarhală, unde au avut loc o serie de procesiuni religioase.

UPDATE 14.00 Cortegiul funerar se apropie de Piaţa Universităţii, unde se află şi reporterul RRA, Alex Lancuzov: Suntem la Universitate - aici, sute de persoane aşteaptă trecerea cortegiului funerar, în depărtare, la 200-300 de metri de la intersecţia de la Universitate, de unde transmit acum se vede acest cortegiu şi maşinile de la poliţia rutieră ca antemergător.

Vă spuneam că sunt sute de persoane doar în această intersecţie, de o parte şi de alta a carosabilului, pe trotuare, dar probabil mii de persoane venite special pentru acest moment pe traseul Nicolae Bălcescu şi pe Magheru spre Piaţa Romană.

Circulaţia a fost complet restricţionată, în acest moment se apropie primele maşini, dar e vorba de cele de la poliţie, care deschid coloana.

Oamenii sunt cu flori, cu candele, aşa cum a fost şi miercuri, pe traseul spre Castelul Peleş din Sinaia, sau puţin mai devreme, de la Palatul Regal până la Patriarhie, sunt oameni care au venit special pentru acest moment, dar şi alţii care, cu siguranţă, s-au oprit din mers, tocmai pentru a prinde acest moment istoric în 10-20 de metri şi se apropie cortegiul funerar, o să las aplauzele să se audă.

UPDATE 12.00 Mihaela Helmis, reporter RRA: Mulţi dintre cei aflaţi în Piaţa Revoluţiei, la ceremonia religioasă şi militară de aici, de la Palatul Regal, au brodat Calea Victoriei cu flori aruncate în faţa cortegiului funerar.

Invitaţii oficiali şi apropiaţi ai Casei Regale, oaspeţii străini, au plecat spre Bulevardul Magheru cu maşini, în aplauzele mulţimii, care i-au onorat până la ultimul, pe toţi.

O parte dintre cei aflaţi la ceremonia religioasă şi militară s-au oprit la acest monument al recunoştinţei faţă de Regele Mihai care a devenit gardul Palatului Regal.

Sunt încă sute cei ce depun acum buchete de flori şi aprind candele şi vom vedea cât se va menţine viu acest loc de pelerinaj în amintirea Regelui Mihai şi citim, în continuare, pe gard: "Nu am primit România moştenire de la părinţii noştri, România e o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri", după cum spunea Regele Mihai în discursul din Parlament şi care acum este aşezat pe un banner pe acest gard, cum spuneam, care e o cale albă pe pământ spre calea albă în lumină a Regelui Mihai.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza