Referendumuri pentru independență în regiunile Doneţk şi Lugansk

Regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei organizează referendumuri pentru declararea independenței. Consultările sunt declarate ilegale de statele occidentale, iar Rusia cere amânarea.

Adăugat: 11 Mai 2014
Ultima actualizare:12 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 3 Preşedintele Comisiei electorale din Doneţk a declarat că 89% dintre participanţi s-ar fi pronunţat pentru independenţă, iar la Luhansk procentul ar fi fost şi mai mare, de 95%.

Scrutinul, nu este recunoscut de comunitatea internaţională şi de Kiev,  şi a avut loc pe fondul tensiunilor din regiune, unde forţele guvernamentale ucrainene desfăşoară o operaţiune militară împotriva separatiştilor, precizează redactorul RRA. 

UPDATE 2 Guvernul de la Kiev afirmă că rezultatele referendumurilor din Doneţk şi Lugansk nu vor avea consecinţe juridice pentru integritatea teritorială şi organizarea Ucrainei.

UPDATE 1 Rata de participare la vot a atins 80% în regiunea Lugansk şi 40% în Doneţk. La unele secţii de votare din Lugansk prezenţa la vot este de 90%, potrivit activiştilor pro-ruşi.

Agenţiile de presă relatează însă că în multe secţii nu există cabine de vot şi nici registre electorale, iar populaţia poate vota în orice centru.

În regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei au început, duminică dimineață, referendumurile pro-independenţă ale separatiştilor rusofoni.

Sunt aşteptate la vot aproximativ 7 milioane de alegători.

Consultările au fost declarate ilegale de statele occidentale, în timp ce preşedintele Rusiei a cerut amânarea lor.

Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, nu va trimite observatori la aşa-numitul referendum pentru autodeterminare din regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei,  a declarat Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale al Camerei şi şeful Comisiei pentru monitorizarea situaţiei din Ucraina.

Djabarov a reamintit că preşedintele Vladimir Putin a solicitat activiştilor din estul Ucrainei să amâne referendumurile, pentru a permite angajarea unui dialog direct între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor, însă aceştia au refuzat, ceea ce - a spus senatorul rus - este dreptul lor.

Corespondentul RRA reamintește că, la referendumul din Crimeea din luna martie, care a deschis calea alipirii acesteia la Rusia, au fost prezenţi zeci de observatori oficiali din Rusia.

Comentatorii ruşi consideră că prin această distanţare, Moscova încearcă să arate că nu se află în spatele tulburărilor din estul şi sudul Ucrainei, nu a lansat deocamdată procesul juridic de recunoaştere a unei eventuale secesiuni şi nu intenţionează să anexeze aceste regiuni, unul din principalele motive fiind evitarea extinderii sancţiunilor occidentale.

Se remarcă, pe de altă parte, tonul favorabil în care mediile ruse de stat relatează despre pregătirile pentru referendumuri.

MAE condamna referendumurile

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă aşa-zisele "referendumuri" organizate în regiunile Doneţk şi Lugansk, părţi integrante ale Ucrainei suverane şi independente, şi reiterează în acest context poziţia sa de principiu privind ilegalitatea şi natura nelegitimă a acestora, informează un comunicat de presă al MAE.

MAE arată că aşa-numitele referendumuri sunt contrare Constituţiei Ucrainei şi încalcă principiile fundamentale ale dreptului internaţional.

"Totodată, rezultatele acestor pretinse 'referendumuri' nu pot fi considerate relevante şi nici nu pot produce efecte juridice. Organizarea în sine a pretinselor 'referendumuri' reprezintă un act provocator suplimentar şi fac parte din seria de acţiuni îndreptate împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, urmând inclusiv anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, din 21 martie 2014", se mai arată în comunicatul citat.

MAE reaminteşte că dreptul internaţional nu permite secesiunea unei provincii sau regiuni în absenţa consimţământului statutului din care face parte.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Mai 2014
Ultima actualizare:
12 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza