Referendum pentru revizuirea Constituţiei. 6 şi 7 octombrie 2018. Ştiri

Pe 6 şi 7 octombrie va avea loc referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în forma adoptată de Parlament.

Adăugat: 5 Octombrie 2018
Ultima actualizare:5 Octombrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consultarea publică are la bază o iniţiativă cetăţenească, semnată de 3 milioane de români.

Noul text constituţional prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber-consimţită între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, cum este în prezent.    

PNL nu le va impune membrilor de partid să voteze într-un fel anume la referendum.

Preşedintele partidului, Ludovic Orban, spunea că fiecare va vota aşa cum îi dictează conştiinţa. 

Ludovic Orban: Este o iniţiativă cetăţenească, semnată de trei milioane de cetăţeni români, pe care îi respectăm, ca şi opţiune. În ce ne priveşte, noi am susţinut ideea acestui referendum; de altfel a existat şi un protocol între Biroul Politic Naţional şi Coaliţia pentru Familie. Nu vom impune fiecărui membru al PNL să voteze într-un anume fel. Fiind o problemă de conştiinţă, e clar că fiecare membru al PNl se va poziţiona în funcţie cum îi dictează conştiinţa.

PSD a informat şi va informa în continuare populaţia cu rpivire la referendumul de la sfârşitul acestei săptămâni.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că a discutat inclusiv cu organizaţia de pensionari să se implice în această acţiune.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că va merge la vot, fiind o obligaţie cetăţenească.

Călin Popescu-Tăriceanu: Merg pentru că este o obligaţie şi o responsabilitate cetăţenească. Asta ţine de o chestiune... dacă vreţi, până la urmă, ştiţi bine că şi votul este garantat a fi secret, aşa încât în momentul de faţă nu am alt comentariu. 

Dacian Cioloş, preşedinte-fondator al mişcării România Împreună explica, la Sibiu, de ce nu va participa la acest referendum. 

Dacian Cioloş: Protecţia familiei ar trebui să se traducă prin măsuri economice, prin măsuri fiscale, prin măsuri sociale, prin care familiile să fie ajutate, tinerii să fie ajutaţi să se căsătorească, să aibă o locuinţă, să aibă locuri de muncă bine plătite, să poată să facă copii şi să-şi întreţină copiii - astea ar fi măsurile prin care am putea proteja şi stimula familia. Deci acest referendum nu văd ce aduce în plus şi nici dezbaterea, aşa cum e organizată ea şi politizată. De-asta nu vreau să particip la această dezbatere, pentru că ea e recuperată politic, din păcate.

Pe 6 şi 7 octombrie între orele 7:00 şi 21:00 va avea loc referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

Pentru validarea acestuia este necesar ca cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale să participe la vot.


 Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Octombrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza