Referendum pentru independența autoproclamatei Republici Doneţk, duminică

În pofida apelului Moscovei, liderii autoproclamatei Republici Populare Doneţk au declarat că referendumurile privind independența Doneţk vor avea loc la data stabilită.

Adăugat: 8 Mai 2014
Ultima actualizare:8 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Militanţii separatişti proruşi din Doneţk, estul Ucrainei, au decis să nu amâne referendumul asupra independenţei, prevăzut să aibă loc duminică.

Decizia separatiştilor vine după apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, de amânare a acestui plebiscit, în scopul favorizării unui dialog între separatişti şi autorităţile de la Kiev pentru dezamorsarea crizei.

Liderul rus a supervizat, joi, mai multe teste de rachete balistice, în cadrul unor exerciţii militare organizate cu o zi înaintea celebrării victoriei URSS împotriva nazismului în 1945.

Vorbind,  la reuniunea informală a liderilor organizaţiei Tratatului de securitate colectivă ce are loc la Moscova, cu ocazia zilei Victoriei - 9 mai, preşedintele Vladimir Putin a declarat că, în cazul situaţiei din Ucraina, Rusia va acţiona în conformitate cu înţelegerile la care el a ajuns, miercuri, cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, preşedintele elveţian Didier Burkhalter.

În cadrul acestor înţelegeri, a spus Putin, au fost conveniţi o serie de paşi concreţi vizând intendificarea eforturilor OSCE în direcţia deescaladării tensiunilor.

În primul rând, prin stabilirea unui dialog egal în drepturi, între Kiev şi reprezentanţii regiunilor din sud-estul ţării.

În pofida apelului Moscovei, liderii autoproclamatei Republici Populare Doneţk au declarat că referendumurile vor avea loc la data stabilită.

Pe de altă parte, viceministrul rus al apărării, Anatolie Antonov, a confirmat retragerea unităţile tactice ruse de la graniţa cu Ucraina, fapt care, a spus el, a fost comunicat de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, omologului său american, Chuck Hegel.

Liderul rus, Vladimir Putin, va participa la festivităţile de aniversare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

UE, împotriva organizării referendumului

Uniunea Europeană se pronunţă ferm împotriva organizării referendumului din estul Ucrainei anunţat de separatiştii proruşi, transmite corespondentul RRA la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.

Purtătoarea de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate, Maja Kocijancic.

"Considerăm că un referendum de acest fel nu ar trebui să aibă loc. Uniunea Europeană sprijină pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Un astfel de referendum nu are legitimitate democratică şi ar duce la înrăutăţirea situaţiei", a spus Maja Kocijancic.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
8 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza