Reducerea TVA pentru alimente, votată " dintr-o eroare"!

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de cameră decizională, reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Adăugat: 20 Octombrie 2010
Ultima actualizare:20 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de lege privind reducerea TVA la 5% , adoptat de Camera Deputaţilor, a  fost iniţiat de PSD, PC şi PNL.


Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a salutat adoptarea documentului legislativ, mai ales în condiţiile în care acesta a fost votat în absenţa social-democraţilor.    


"Sperăm că această prevedere legală, dacă va intra în funcţiune, va contribui la eradicarea evaziunii în domeniul produselor alimentare. Raportul Comisiei a fost favorabil. El a fost analizat în plen. Aici sunt şi eu puţin derutat, pentru că analiza în plen, dezbaterile în plen au avut loc într-un moment în care noi nu eram în sală, pentru că şedinţa era condusă de doamna preşedintă Roberta Anastase. Deci faptul că, urmare a acestor dezbateri făcute în lipsa noastră, au condus la un vot final favorabil iniţiativei ne face să credem că guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză acest demers", a spus Viorel Ştefan.




Parlamentarii Partidului Democrat spun că adoptarea celor două propuneri legislative - legate de scăderea TVA şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei - a fost făcută dintr-o eroare.


Liderii PDL apreciază că această greşeală se poate reglementa printr-un vot în Parlament.



Deputatul PDL, Mircea Toader a declarat că îşi asumă eroarea, în calitate de lider de grup al Partidului Democrat Liberal.


"Eroarea sigur că pot să spun că îmi aparţine, dar aşa cum era scrisă acolo, cu rapoarte foarte multe de respingere şi de adoptare, pe PLX-uri, a fost o confuzie pe care sigur că trebuie să mi-o asum. Am făcut deja iniţiativa legislativă, o depunem astăzi, pentru revenirea la forma iniţială pe ambele legi", a declarat Toader.

    
Pentru ambele proiecte - atât cel legat de scăderea TVA pentru alimente, cât şi cel privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei - Camera Deputaţilor era forul decizional.


PDL vrea să corecteze greşeala




Parlamentarii PDL au demarat deja procesul depunerii unei iniţiative legislative prin care să corecteze documentul opoziţiei adoptat marţi



"Eroarea făcută la votul final, prin adoptarea a două proiecte legislative referitoare la TVA şi pensii, o îndreptăm pe două căi. Prima cale, prin depunerea astăzi (miercuri - n.r.) a unei iniţiative legislative a grupului PDL şi a altor parlamentari prin care revenim la cele două texte de lege iniţiale cu TVA şi pensiile, iar, pe viitor, pentru a evita astfel de situaţii, vom cere Secretariatului General să descrie amănunţit proiectele. De regulă, acum se spune  iniţiativa PLX 725, este greu de identificat", a explicat liderul Grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, la o conferinţă de presă.


PDL doreşte păstrarea atât a TVA pentru produsele alimentare de bază la valoarea actuală, cât şi a impozitului pe pensii.


Aceste proiecte de lege vor trebui să parcurgă însă toate etapele legislative, respectiv dezbaterea în comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor şi apoi, separat, în plenul celor două camere.



Între timp, proiectele de lege iniţiate de PSD, PC şi PNL şi adoptate  de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, ajung pe masa de lucru a preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.


Preşedintele poate sau nu să promulge cele două proiecte de lege.


În cazul în care le promulgă, prevederile lor intră în vigoare; în celălalt caz, documentele sunt retrimise parlamentului pentru o reanalizare şi, cu acest prilej, puterea îşi poate corecta greşeala făcută ieri în Camera Deputaţilor.  



Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza