Rectificarea bugetară "va fi pozitivă". Vezi ce ministere primesc bani

Ministerele Sănătăţii, Apărării, Economiei, Educaţiei, Transporturilor, Muncii, Culturii şi Afacerilor Interne vor primi bani în plus la rectificarea bugetară.

Adăugat: 29 Iulie 2014
Ultima actualizare:29 Iulie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta, premierul României
trimite pe mail

Prima rectificare bugetară pe care o face Guvernul anul acesta este pozitivă.

"Este o rectificare pozitivă, pe bugetul general consolidat, cresc veniturile cu 1,07 miliarde leri şi cheltuielile cu 1,34. Această rectificare vine şi într-un moment referitor la colectări, un moment pe care nu pot decât să îl salut şi să mă bucure. În luna iunie, încasările au fost de 99,7 %, însă în luna iulie, deja de ieri se realizase peste 100 %, deci probabil, cu ceea ce se încasează astăzi, mâine şi poimâine, până pe 31, vom avea o lună iulie cu încasări suplimentare faţă de planul bugetar aprobat", a anunţat premierul Victor Ponta, într-o declaraţie de presă de la Palatul Victoria.

În urma rectificării bugetare, peste 600 de milioane de lei merg către Sănătate pentru cheltuielile privind programele naţionale şi sistemul de intervenţii de urgenţă.

Şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate  primeşte bani la rectificarea bugetară.

400 de milioane pentru Apărare

Apărarea va beneficia de bani în plus în urma rectificării.

Astfel, Ministerul Apărării are prevăzute pentru posibile cheltuieli în perioada imediat următoare 400 de milioane de lei.

Totodată, până la sfârşitul anului, va fi alocat 0,2% din PIB pentru Apărare.

"Am discutat cu ministrul apărării, domnul Duşa, în această dimineaţă, până la sfârşitul anului intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă dificilă pentru regiune, să fie până la sfârşitul anului de 0,2 % din produsul Intern Brut, iar la construcţia bugetului pe anii 2015- 2016 să prevedem o creştere continuă de 0,2 % din produsul Intern Brut, în aşa fel încât România să atingă cât mai curând ţinta de alocare de 2 % din Produsul Intern Brut pentru apărare", a declarat premierul.

Economia, Educaţia şi Transporturile, beneficiarele rectificării

Bani suplimentari se vor îndrepta şi spre Ministerul Economiei, şi anume 300 de milioane de lei, din care 100 de milioane pentru schema de minimis.

Ministerul Educaţiei va primi, la rândul său, 150 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti, iar Ministerul Transporturilor 356 de milioane lei.

Şeful executivului a precizat totodată că alte 600 de milioane de lei vor fi direcţionate prin această rectificare pozitivă spre plata arieratelor autorităţilor locale.

Tăieri de fonduri de la Finanţe şi Mediu

Ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea a anunţat că singurele tăieri de fonduri la rectificarea bugetară sunt la Ministerele Finanţelor şi Mediului.

"În primul rând se taie de la Ministerul Finanţelor. Se taie 750 de milioane de lei din acţiuni generale, este un cont separat de acţiuni generale. Apoi mai sunt reduceri de valori mici 25 de milioane (...) de la Ministerul Mediului dar sunt valori mici. Acestea sunt singurele ministere de la care se taie", a afirmat Voinea.

Ministrul Bugetului a explicat că rectificarea pozitivă a fost posibilă datorită creşterii veniturilor din alte surse, cum ar fi taxa claw back, din care s-au încasat 350 de şi din vânzarea de certificare verzi CO2",  a precizat Voinea.

Voinea a adăugat că nu se intervine la rectificarea bugetară din această săptămână asupra bugetelor Parlamentului sau Administraţiei Prezidenţiale.

Guvernul "nu s-a atins" de rezervele financiare

În declaraţia sa, premierul a anunţat că toate aceste date au fost discutate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

În plus, Victor Ponta a precizat că la această rectificare bugetară, Guvernul nu s-a atins de rezervele financiare, el anunţând totdată o a doua rectificare bugetară, la sfârşitul lunii septembrie.

O şedinţă specială de guvern pentru aprobarea noilor alocări va avea loc vineri.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Petruţa Obrejan
Adăugat:
29 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza