Rectificarea bugetară loveşte în Ministerul Muncii. Sănătatea primeşte bani în plus

Ministerul Muncii, Economiei, Finanţelor, precum şi Radioul şi Televiziunea publice pierd bani în urma rectificării bugetare. Educaţia şi Sănătatea primesc bani în plus.

Adăugat: 19 Octombrie 2012
Ultima actualizare:19 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul pregăteşte o rectificarea bugetară care ia fonduri de la unele ministere şi instituţii publice şi le direcţionează către Sănătate, Educaţie şi Agricultură.

Ministerul Muncii, cu peste 65 de milioane de lei, cel al Economiei, cu peste 51 de milioane, şi Finanţele, cu aproape 50, sunt cele care ar urma să piardă cele mai importante sume la rectificarea bugetară pe care o are în vedere Guvernul pentru a reechilibra fondurile necesare funcţionării Sănătăţii până la sfârşitul anului, dar şi pentru alocarea unor suplimentări la Agricultură sau la Externe.

În expunerea de motive a proiectului rectificării bugetului asigurărilor sociale se arată că aceasta este necesară pentru asigurarea banilor pentru plata diferenţelor în plus la pensiile celor din sistemul de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Diferenţele în plus au apărut ca urmare a revizuirii pensiilor plătite celor care au lucrat în Apărare, siguranţă naţională şi ordine publică.

Pentru onorarea pensiilor din aceste sisteme bugetul asigurărilor sociale de stat va fi majorat cu aproape 70 de milioane de lei.

Majorarea se va realiza printr-o subvenţie de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de peste 175 de milioane de lei.

Suma este necesară pentru că încasările la asigurările sociale sunt mai mici cu peste 100 de milioane de lei faţă de estimarea din momentul construcţiei bugetului.

Perdanţii rectificării: Munca, Televiziunea, Radioul

În ceea ce priveşte rectificarea bugetului de stat, cea mai importantă tăiere de cheltuieli va fi la Ministerul Muncii: 65 de milioane de lei.

Alte instituţii care vor pierde bani la rectificarea bugetară sunt Ministerul Finanţelor, minus 50 de milioane de lei, Ministerul Economiei, reducere cu 51 de milioane, Consiliul Concurenţei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Culturii sau Autoritatea Electorală Permanentă.

Tot la capitolul "reducere de buget la rectificare" apar şi Televiziunea Română, care va pierde aproape 2 milioane de lei, precum şi Radioul Public, cu o reducere a bugetului pe anul acesta de peste o jumătate de milion de lei.

Rectificarea bugetului de stat prevede şi suplimentări de sume.

Ministerul Agriculturii va primi peste 400 de milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro, iar Ministerul Administraţiei şi Internelor va primi peste 150 de milioane de lei.

Sume suplimentare, însă mai mici, vor primi Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Transporturilor, CNA, Serviciul Român de Informaţii, Academia Română şi Institutul Cultural Român.

De asemenea, rectificarea bugetului de stat prevede o suplimentare de peste 9 milioane de lei la Educaţie şi aproape 60 de milioane de lei în plus la Sănătate.Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza