Recalcularea pensiilor speciale, în discuţia Guvernului

Guvernul urmeazã sã aprobe, în şedinţa de miercuri, metodologia de recalculare a pensiilor speciale, conform noii legii, aprobate recent.

Adăugat: 21 Iulie 2010
Ultima actualizare:21 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Executivul urmeazã sã discute miercuri un proiect de hotãrâre pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010  privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor.


Conform proiectului iniţiat de Ministerul Muncii, "recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii".


Punctajul anual se calculeazã ţinând cont de stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii, de stagiile de cotizare , de stagiile totale de cotizare necesare în cazul categoriilor de salariaţi unde aceste stagii sunt mai mici.


De asemenea, la determinarea punctajului mediu anual se valorificã numai perioadele realizate pânã la data stabilirii sau, dupã caz, a recalculãrii pensiei de serviciu în baza legii speciale, se mai aratã în proiectul de hotãrâre.


Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede şi recalcularea pensiilor speciale care au fost stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti.


"Pensiile de serviciu care au fost stabilite în baza unor hotãrâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecatã se recalculeazã potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale prezentei hotãrâri", se menţioneazã într-un comunicat al Guvernului.


Pe agenda de lucru a şedinţei de miercuri ar putea intra şi un proiect de Hotărâre de Guvern  pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.
    

Legea 119/2010 prevede recalcularea pensiilor speciale, potrivit nivelului contribuţiei la bugetul asigurãrilor sociale de stat.

În urma unei decizii a Curţii Constituţionale, pensiile magistraţilor au fost scutite de la recalcularea instituitã de legea pentru care Guvernul şi-a asumat rãspunderea.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza