Reacţiile parlamentarilor puterii la criticile privind Codul Penal

Parlamentarii puterii răspund criticilor formulate de preşedintele Traian Băsescu, privind modificările aduse Codului Penal.

Adăugat: 11 Decembrie 2013
Ultima actualizare:11 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Deputatul PC, Bogdan Ciucă
trimite pe mail

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a răspuns criticilor formulate marţi seara de preşedintele Traian Băsescu.

Crin Antonescu a declarat, totuşi, că nu exclude purtarea unor discuţii cu reprezentanţii instituţiilor din justiţie pe marginea modificărilor de marţi, o idee susţinută şi de celelalte partide aflate la putere.  

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PC Bogdan Ciucă, spune că este dreptul fiecărei instituţii să critice modificările aduse Codului Penal, adăugând şi că procedural preşedintele Traian Băsescu poate retrimite legea la Parlament.

Dacă prin majoritatea voturilor se va decide că observaţiile sunt corecte - spune Bogdan Ciucă - atunci vor fi adoptate modificări, dar lucrul acesta depinde şi de decizia politică a majorităţii USL.  

"Este dreptul fiecărei instituţii şi fiecărei persoane să facă declaraţii în privinţa acestor modificări. Ceea ce se va discuta politic nu ştiu, vor hotărî şefii politici soarta politică a acestor proiecte. Este dreptul preşedintelui să retrimită; în acest caz el va fi rediscutat de ambele Camere, moment în care se pot face amendamente, evident", a spus Bogdan Ciucă. 

Şi deputatul PSD Florin Iordache declara pentru RRA că parlamentarii vor discuta cel mai probabil la începutul anului viitor cu reprezentanţii instituţiilor din domeniu pe tema modificărilor aduse Codului Penal.  

"Camera Deputaţilor a considerat că este normal să se delimiteze foarte clar şi să se definească foarte clar funcţionarul public. Şi în accepţiunea noastră, Parlamentarul, preşedintele României sunt persoane care în niciun caz nu pot fi denumite funcţionar public. Se poate discuta pe acest subiect, nu este nimic de nemodificat. Nu cred că Parlamentul, pe de o parte, şi CSM şi Parchet sunt pe poziţii nenegociabile, sunt chestiuni care se pot discuta şi sunt chestiuni care pot fi astfel amendate încât să nu existe o anumită tensiune", a declarat Florin Iordache.

Preşedintele Băsescu a spus că deciziile de marţi privind modificările aduse Codului Penal afectează statul de drept şi anunţase că va trimite actul normativ înapoi Parlamentului, iar dacă documentul nu va fi retras îl va ataca la Curtea Constituţională.

Şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi Consiliul Superior al Magistraturii au criticat modificarea Codului Penal, adoptată de legislativ, potrivit căreia preşedintele României, parlamentarii şi cei cu profesii liberale nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru fapte comise în exercitarea atribuţiilor sau pentru conflict de interese.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
11 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza