Reacţiile europarlamentarilor români la situaţia din Spania

Vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, şi europarlamentarul Marian-Jean Marinescu despre situaţia din Spania.

Adăugat: 28 Octombrie 2017
Ultima actualizare:28 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, a declarat pentru RRA că era de aşteptat ca Madridul să suspende autonomia şi să treacă la măsuri care decurg din această suspendare.

Europarlamentarul român a amintit că Bruxelles-ul a avut o poziţie care a fost constantă: întotdeauna, Uniunea Europeană a susţinut integritatea teritorială şi suveranitatea Spaniei şi a socotit actele secesioniştilor ilegale.

La rândul său, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a explicat că situaţia de astăzi a Cataloniei reprezintă un exemplu despre ce poate să facă populismul. În opinia europarlamentarului român, această criză a izbucnit fiindcă există politicieni care nu acţionează pentru oameni, ci pentru că îşi doresc o nouă ţară.

Interviurile pe larg cu cei doi europarlamentari români au fost difuzate vineri, 27 octombrie 2017 în emisiunea Agenda Globală.

Reporter: Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European, consideră că există semne de întrebare cu privire la valabilitatea actului catalan.

Ioan Mircea Paşcu:
"Cred că fiecare parte, dar mai ales secesioniştii au împins lucrurile până la capăt. Din punctul ăsta de vedere, era de aşteptat ca Madridul să suspende autonomia şi să treacă la măsuri care decurg din această suspendare. Eu bănuiesc că deja lucrurile sunt, să spunem aşa, în teren sunt pregătite pentru ca Madridul să preia administrarea acestei regiuni şi ceilalţi vor rămâne cu acest sentiment că au făcut un gest istoric. Mie cel mai periculos mi s-ar părea o rezistenţă fizică din partea catalanilor la măsurile pe care Madridul le va lua de acum încolo, de aceea sper ca Madridul să fi gândit înainte mişcările astea, să treacă repede la implementarea lor.

Întotdeauna Bruxelles a susţinut integritatea teritorială şi suveranitatea Spaniei, a socotit actele secesioniştilor ilegale - şi acum, făcând o paranteză, o să observăm că nu toată lumea a votat în acel referendum şi, ca atare, numai o parte dintre cei care au votat s-au declarat pentru independenţă, deci există semne de întrebare asupra valabilităţii referendumului ca atare, dincolo de faptul că a fost declarat neconstituţional, iar acum, din 135 de deputaţi, doar 72 au votat pentru independenţă. Deci şi sub acest aspect, nu numai cel politic, chiar juridic, sunt semne de întrebare cu privire la valabilitatea actului catalan".


Reporter: La rândul său, europarlamentarul Marian Jean Marinescu spune că avem de-a face cu un exemplu tipic de ce poate să facă populismul.

Marian Jean Marinescu: "Orice am spune, dacă ne referim la dreptul de autodeterminare, nu cred că, de exemplu, Craiova poate să-şi declare independenţa şi să fie republica Oltenia Craiova, pentru că trăim într-o lume în care regulile trebuie respectate, mai ales în astfel de cazuri.

Având în vedere că în Catalonia procentul între cei care vor independenţa şi cei care se consideră în continuare spanioli, diferenţa între aceste procente este foarte mică, este adevărat, în favoarea celor care vor independenţa, dacă, eu ştiu, s-ar face un sondaj foarte, foarte exact. Numai că sunt nişte politicieni care pur şi simplu nu pentru oameni, ci pentru ei, doresc o nouă ţară. Spun că nu pentru oameni, pentru că vedeţi ce se întâmplă cu economia din Catalonia, deja este într-o situaţie foarte grea, pleacă foarte multe companii, băncile, pentru că este evident că va fi o situaţie imposibilă.

Să presupunem că Spania nu va instaura legalitatea, ce va face Catalonia? În secunda următoare nu mai este membră a Uniunii, nimeni nu va recunoaşte independenţa. Este un fel de a te arunca în apă fără să ştii să înoţi.

Pe de altă parte, Guvernul spaniol, după părerea mea, a întârziat foarte mult sau poate nici nu a avut un interlocutor valabil sau doritor să rezolve situaţia în partea cealaltă, în Catalonia, dar eu cred că trebuiau luate nişte măsuri nu violente, dar nişte măsuri de mai multă vreme.

Acum s-a ajuns într-o situaţie în care numai nişte măsuri foarte clare, pe baza Constituţiei, pot să readucă ordinea şi de aici am înţeles că este un articol în Constituţie care permite Guvernului spaniol să preia prerogativele într-o regiune autonomă, pe baza aceasta s-a dat acea rezoluţie.

Este adevărat, evenimentele în continuare nu sunt foarte previzibile, pentru că numai cei de acolo ştiu care este atmosfera şi ce s-ar putea întâmpla. Eu spre ca lucrurile să se calmeze şi să reintre în normal şi să nu se ajungă la un conflict violent, pentru că ar determina o situaţie foarte grea în Spania şi ar avea efecte şi asupra Europei, mai mici, dar în primul rând Catalonia va avea foarte mult de suferit. Aveţi un exemplu foarte clar: Marea Britanie. Europa merge înainte, Marea Britanie însă are mari probleme. Nici măcar nu ştie cum să gestioneze această situaţie şi nu e acelaşi lucru ca şi ce se întâmplă în Catalonia".


Reporter: Nici pe departe. Este un stat vechi, bine pus la punct şi tot are probleme.

Marian Jean Marinescu: "Exact. Şi iese dintr-o uniune".Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
28 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza