Reacţii referitoare la proiectul de modificare a legilor justiţiei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită retrimiterea la Ministerul Justiţiei a proiectului de modificare a legislaţiei în domeniu.

Adăugat: 26 Octombrie 2017
Ultima actualizare:26 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Augustin Lazăr, procurorul general
trimite pe mail

ÎCCJ solicită preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi comisiei speciale să retrimită Ministerului Justiţiei proiectul de modificare a legislaţiei în domeniu, pentru finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator.

Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, explică într-un comunicat că statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a CCM presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort.

Întregul parcurs al propunerilor de modificare a celor trei legi adoptate în anul 2004 demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative, se mai arată în comunicat.

Ieri, ministrul Tudorel Toader a prezentat în Parlament proiectul de modificare a legilor justiţiei, dar instanţa supremă consideră că din acea declaraţie publică nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri ministrul va înainta propunerile sale comisiei parlamentare speciale.

"Ori de câte ori ne gândim să modificăm o legislaţie, să schimbăm mai ales legile justiţiei, este necesar să avem un dialog sincer cu profesioniştii domeniului, cu magistraţii", spune azi şi procurorul general, Augustin Lazăr, adăugând că nimănui nu îi foloseşte o justiţie care să fie suspectată de control.

"Cu toţii avem nevoie de o justiţie independentă care să aibă încrederea oamenilor, inclusiv a celor care lucrează în acest domeniu", a susţinut Lazăr.

El a insistat şi pe nevoia studiilor de impact pentru fiecare modificare legislativă, cu referire la recenta lege a recursului compensatoriu care acordă scutiri parţiale de pedeapsă celor care execută detenţie în condiţii improprii.

Întrebat azi, la sediul CSM, şi despre introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, Augstin Lazăr a declarat că Ministerul Public pe care îl conduce este o instituţie serioasă, care a făcut studii serioase, din care a reieşit că nu este nevoie de nici un prag valoric pentru constatarea unei astfel de infracţiuni.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
26 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza