Reacții pe scena politică privind Legea carantinei și izolării

Legea privind carantina şi izolarea oferă cadrul legal necesar sistemului medical, spun reprezentanţii grupurilor parlamentare din Senat.

Adăugat: 17 Iulie 2020
Ultima actualizare:17 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reprezentanţii grupurilor parlamentare din Senat spun că legea privind carantina şi izolarea, care a rezultat după ce a trecut de Camera Superioară, este una de compromis, dar care oferă cadrul legal necesar sistemului medical.

Proiectul de lege a fost modificat în parlament substanţial, în proporţie de 90% faţă de forma trimisă de guvern.

Este un proiect de comproms, aşa cum declarau reprezentanii grupurilor parlamentare, dar care oferă cadrul legal necesar sistemului medical. Legea este departe de a fi perfectă, dar va putea să-i protejeze pe cetăţeni, spunea senatorul USR, George Dircă.

George Dircă: Mulţi m-au întrebat în aceste zile dacă restrângem exerciţiul unor drepturi individuale. Am fi ipocriţi să nu o recunoaştem, dar le-am restrâns respectând Legea fundamentală a acestei ţări şi doar proporţional cu pericolul în care ne aflăm. Această lege a fost produsă încet şi greu, tocmai pentru că ne aflăm pe linia fină dintre drepturile individuale şi binele colectiv.

Şi senatorul PNL Daniel Fenechiu preciza că legea nu este perfectă şia criticat PSD că a introdus, spunea el, o serie de originalităţi care pe viitor vor crea probleme.

Daniel Fenechiu: Nu este o lege foarte bună. Este o lege perfectibilă. Autorităţile medicale din România aveau nevoie de această lege şi pentru sănătatea românilor această lege va genera efecte pozitive. Sarcina poerfecţionării legii va fi, cu siguranţă, una din priorităţile tuturor acelor partide şi parlamentari care gândesc la viitor şi gândesc la viitor cu mai puţină conotaţie politică.

În replică, liderul senatorilor PSD, Radu Preda, a criticat din nou proiectul guvernului, afirmând că legea adoptată va proteja sănătatea românilor şi nu va permite abuzurile.

Radu Preda: O lege care prevede că evaluarea fiecărui bolnav nu va putea depăşi o perioadă de maxim 48 de ore, că tratamentul pacienţilor se face doar cu consimţământul acestora, că medicii nu vor putea fi detaşaţi decât voluntar, cu dublarea salariului. Ca regulă, cu siguranţă putem spune că am readus normalitatea în viaţa românilor.

Din partea UDMR, senatorul Császár Károly, spunea că legea a fost îmbunătăţită şi a rezolvat problemele de neconstituţionalitate.

După votul decizional din Senat, proiectul de lege merge la promulgare.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza