Reacţii la referendumul din Grecia. Liderii europeni Merkel şi Hollande se întâlnesc la Paris

Referendumul din Grecia o va aduce luni seară pe cancelarul german Angela Merkel la Paris, pentru convorbiri şi un dineu la Elysee cu preşedintele Francois Hollande.

Adăugat: 5 Iulie 2015
Ultima actualizare:5 Iulie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele Franţei, François Hollande şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel
trimite pe mail

Ministrul francez al economiei, Emanuel Macron, estima astăzi că, indiferent de rezultatul consultării populare, discuţiile politice cu Atena trebuie reluate.

O primă reacţie din partea instituţiilor europene este aşteptată mâine dimineaţă la Banca Centrală Europeană, care trebuie să anunţe dacă va continua să furnizeze lichidităţi Atenei.

Grecia va domina şi sesiunea plenară pe care o are săptămâna aceasta Parlamentul Europeană.

Liderii europeni vor începe o săptămână dificilă de discuţii pe tema Greciei, după referendumul din duminică seară legat de acceptarea sau nu a propunerilor creditorilor.

Prima reacţie europeană a fost, potrivit unor surse, convocarea luni a unei reuniuni a directorilor de trezorerie din zona euro ce va pregăti o eventuală întâlnire a miniştrilor de finanţe.

Amintesc că săptămâna trecută ei au spus că vor să aştepte rezultatele referendumului înainte de a examina o nouă cerere de ajutor financiar, făcută deja de guvernul de la Atena.

Cu toate acestea, şeful Eugroupului Jeroen Dijsselbloem punea că dacă la referendum grecii vor spune NU şi primele numărători oficiale indică acest lucru, nu există nicio bază pentru un nou program de ajutor.

Oficial însă a fost confirmat în această seară, după primele rezultate din Grecia o întâlnire luni la Paris între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei Francois Hollande.

În acelaşi timp, este aşteptat şi răspunsul Băncii Centrale Europene, de a accepta sau nu o majorare a finanţării de urgenţă a băncilor greceşti, cerere făcută acum de guvernul de la Atena.

Şi preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker spunea că în cazul unui NU la referendum poziţia Greciei va fi slăbită.

Juncker de altfel se va prezenta marţi cu echipa sa în Parlamentul European, unde va fi discutată şi situaţia Greciei.

De altfel, criza din Grecia va fi probabil una din temele principale ale dezbaterii de marţi a Parlamentului European.

Alături de Comisia Europeană şi preşedintele său va fi prezent în faţa eurodeputaţilor şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pe agenda Parlamentului European se mai află şi migraţia, ţinând cont că statele membre nu au acceptat propunerile Comisiei privind cotele de refugiaţi, dar şi votarea recomandărilor Parlamentului European către Comisia Europeană legate de negocierile pentru încheierea unui acord comercial transatlantic cu SUA, mai informează rcorespondenta RRA.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza