Reacţii la decizia CEDO în privinţa României

Premierul Sorin Grindeanu salută decizia CEDO şi subliniază că România nu trebuie, încă, să plătească sume mari de bani.

Adăugat: 25 Aprilie 2017
Ultima actualizare:25 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Sorin Grindeanu, premierul României
trimite pe mail

Cu toate acestea, şeful executivului atrage atenţia că decizia CEDO obligă România să vină cu un plan de măsuri care să îmbunatatească situaţia din penitenciare.

"Decizia ne obligă ca în cele şase luni să venim cu un plan concret agreat şi de Consiliul de miniştri, dar şi de Guvernul României, astfel încât problema semnalată de către CEDO să înceapă să fie rezolvată, pentru că această decizie vine ca urmare a problemelor existente în penitenciarele din România. Deci, urmare a acestor probleme, avem această decizie care ne dă un termen de şase luni, în care să venim cu aceste măsuri", a declarat Grindeanu.

Premierul a discutat, astăzi, după anunţul făcut de CEDO, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, caruia i-a cerut sa elaboreze planul de măsuri pentru situaţia din penitenciare.

Sorin Grindeanu crede că în urmatoarele 6 luni Guvernul poate să realizeze acest planul de măsuri pentru ca după aceea el sa fie pus în practică.

O reacţie a venit şi de la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

Ea a apreciat că o astfel de decizie era previzibilă în condiţiile în care de la primul proces câştigat împotriva României din 2003, nu s-au luat măsuri spectaculoase pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori.

"A mai existat o cauză-pilot împotriva România, e adevărat, nu în materie penală, în materie civilă. Cauza Maria Tanasiu împotriva României, în care, la fel, s-au dispus anumite măsuri care, în cele din urmă, au fost complinite de către Guvernul României şi în aşa fel s-a diminuat numărul cauzelor vizând dreptul de proprietate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi acum", a afirmat Cristina Tarcea.Autor:
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Andrei Şerban
Adăugat:
25 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza