Reacţii internaţionale la testarea de către Coreea de Nord a unei bombe cu hidrogen

Reprezentanţi din statele membre ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite participă, la New York, la o reuniune de urgenţă, pe marginea anunţului făcut de Coreea de Nord privind testarea unei bombe cu hidrogen.

Adăugat: 6 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:6 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: unimedia.info
trimite pe mail

Coreea de Sud şi Japonia au denunţat încălcarea rezoluţiilor ONU prin testul nuclear anunţat de Phenian.

Londra, Paris, Moscova condamnă la rândul lor noul pas făcut de Coreea de Nord.

Chiar şi China, principalul aliat al Phenianului, s-a declarat ferm împotriva testului, cel puţin pentru că nu a fost anunţată în prealabil. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să se reunească de urgenţă pentru a discuta situaţia.

Ministerul de Externe Român şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea, considerând că este vorba de o provocare la adresa păcii şi a securităţii.

De altfel, potrivit BBC, reprezentanţi din statele membre ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite participă, la New York, la o reuniune de urgenţă, pe marginea anunţului făcut de Coreea de Nord privind testarea unei bombe cu hidrogen.

Înaintea reuniunii, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat testul nord-coreean: "Acest act este profund destabilizator pentru securitatea regională şi subminează grav eforturile internaţionale pentru non-proliferare.

Îl condamn, fără echivoc." Dacă va fi confirmat, testul va reprezenta un pas semnificativ în tentativele Coreei de Nord de a-şi consolida capacităţile nucleare.

Cel mai puternic aliat al Pyongyangului, China, s-a declarat împotriva acţiunilor întreprinse de Coreea de Nord.

Numeroşi experţi nucleari sunt sceptici în ceea ce priveşte anunţul privind testul nuclear, motivând că o explozie provocată de o bombă cu hidrogen ar fi fost mult mai puternică decât cea înregistrată miercuri, menţionează BBC SERVICIUL MONDIAL, informaţie preluată de RADOR.

Dacă o bombă cu hidrogen chiar a fost detonată în subteran - fiindcă mulţi specialişti occidentali se îndoiesc de aceasta - ar fi vorba de al patrulea test efectuat de Phenian, cele trei precedente fiind ale unor bombe atomice clasice.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza