Reacţii internaţionale la bombardarea unei baze aeriene siriene

Zeci de rachete de croazieră americane au distrus o bază aeriană din Siria.

Adăugat: 7 Aprilie 2017
Ultima actualizare:7 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Siria bombardată- arhiva foto
trimite pe mail

Zeci de rachete de croazieră americane au distrus o bază aeriană din Siria, ca răspuns la un un recent atac chimic pus pe seama guvernului de la Damasc.

Este prima acţiune militară directă a Statelor Unite împotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de atrocităţi împotriva civililor, în cei 6 ani de război intern.

Marile puteri au reacţionat diferit la această schimbare de atitudine a Washingtonului.  

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin consideră că loviturile militare americane din Siria sunt o agresiune împotriva unui stat suveran, iar parlamentari de la Moscova afirmă că situaţia trebuie discutată de urgenţă în Consiliului ONU de Securitate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, atacul american de azi-noapte împiedică semnificativ crearea unei coaliţii internaţionale pentru combaterea terorismului şi deteriorează serios legăturile Rusiei cu Statele Unite.

Kremlinul susţine că armata siriană nu deţine armament chimic şi că americanii au folosit un pretext pentru a abate atenţia de la un atac în Irak, unde au provocat multe victime printre civili.

Preşedintele american Donald Trump a explicat însă că a ordonat bombardarea unei baze aeriene siriene pentru că regimul Assad a folosit incontestabil armament chimic împotriva unor oameni nevinovaţi, cu încălcarea convenţiilor internaţionale.

Mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Franţa şi Israel, şi-au anunţat sprijinul pentru intervenţia americană.

Premierul Benjamin Netanyahu crede că preşedintele Trump lansează astfel un mesaj puternic şi către Iran sau Coreea de Nord.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Ciprian Sasu
Adăugat:
7 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza