Reacţie MAE la declaraţiile lui Putin referitoare la România şi Polonia

Ministerul de Externe de la Bucureşti reacţionează după declaraţiile de ieri ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a avertizat că România şi Polonia s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse.

Adăugat: 28 Mai 2016
Ultima actualizare:28 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Motivul este acela că cele două ţări găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii astăzi, diplomaţia română îşi exprimă suprinderea cu privire la declaraţiile liderului de la Kremlin, pe care îl acuză că "ignoră situaţia reală pe care atât România cât şi aliaţii săi au explicat-o, în repetate rânduri, în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antirachetă, care nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.

"Această pozitie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat", se precizează în document.

Aceste declaraţii - mai spune sursa citată - ar putea fi totodată interpretate ca o ameninţare la adresa securităţii regionale.

Distorsionarea repetată a realităţilor nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi aliaţii săi, pe tema apărării antirachetă - se mai arată în comunicatul Ministerului Român al Afacerilor Externe.

AICI Comunicatul MAEAutor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza