Rata anuală a inflaţiei, în scădere

Rata anuală a inflaţiei a coborât sub cinci procente, după ce în iulie, preţurile de consum au continuat să scadă pentru a doua lună consecutiv.

Adăugat: 10 August 2011
Ultima actualizare:10 August 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Institutul Naţional de Statistică a făcut acest anunţ, miercuri după ce, recent, Banca Centrală a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an.    


Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,85% după ce în iulie preţurile de consum au scăzut pentru a doua lună consecutiv.


Scăderea per total de 0,35%,  a fost impulsionată de ieftinirile la alimente, în special la legume şi fructe de aproape două procente.


Creşteri de preţuri s-au înregistrat la mărfuri nealimentare, în special la tutun şi la servicii, respectiv la transporturi, apă şi salubritate şi telefonie.


Specialiştii explică faptul că scăderea ratei anuale a inflaţiei a fost ajutată şi de eliminarea efectului de bază din iulie 2010, momentul în care a fost majorată taxa pe valoarea adaugată la 24 de procente.


Banca Centrală a revizuit recent în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4, 6% , dar şi prognoza pentru anul viitor de la 3,6% la 3,5%.


 Autor:
Alex Olaru
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
10 August 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza