Răspunsul BEC privind cererile de renumărare a voturilor în unele circumscripţii

Biroul Electoral Central a transmis aseară un comunicat pentru toate Birourile Electorale de Circumscripție, ca urmare a numeroaselor cereri privind renumărarea voturilor.

Adăugat: 2 Octombrie 2020
Ultima actualizare:2 Octombrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În document se arată că reverificarea datelor din procesele verbale se face doar în cazul în care există erori și numai în urma unei decizii a Biroului Electoral de Circumscripție și în prezența președintelui secției de votare.

O decizie a BEC este așteptată în ceea ce privește cererea filialei PSD pentru anularea alegerilor în Sectorul 1.

Pe baza unei înregistrări video difuzate în spațiul public, social-democrații i-au acuzat pe reprezentanții USR PLUS de fraudă electorală, actualul primar, Daniel Tudorache, susținând că va cere repetarea scrutinului în sector.

De cealaltă parte, președintele USR, Dan Barna, a respins acuzațiile, susținând că reprezentanții formațiunii politice s-au aflat în încăperea unde erau depozitate buletinele de vot și procesele-verbale cu acordul președintelui Biroului Electoral de Sector.

La scurt timp, reprezentanții Biroului Electoral al Sectorului 1 au respins orice nereguli, susținând că prezentarea unor imagini a fost în scopul inducerii în eroare a publicului.

Într-un comunicat se arată că în încăpere au fost un angajat al primăriei, din partea personalului tehnic auxiliar al secției de votare, președintele Biroului Electoral de Sector și președintele secției de votare, precum și reprezentanți ai USR PLUS - care au cerut, potrivit legislației, să participe la procedură, iar solicitarea a fost admisă de către președinte, pentru a se asigura transparența procesului electoral.

În comunicat se explică faptul că în interior acțiunea desfășurată a fost strict pentru ridicarea unui sac cu procese-verbale, care a fost înmânat președintelui secției de votare, iar ulterior s-au numărat semnăturile de pe listele electorale și s-a verificat dacă acestea coincid cu semnăturile de pe procesele verbale de consemnare a votării.

Social-democrații așteaptă ca instituţiile abilitate să clarifice situația de la Sectorul 1, după ce au depus o sesizare la Parchetul General.

Biroul Electoral Central a admis o singură solicitare: din partea organizației PNL Caraș-Severin, pentru anularea alegerilor în orașul Moldova Nouă, din județul Caraș-Severin, unde va fi organizat un nou scrutin în data de 11 octombrie.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
2 Octombrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza