Răspunderea magistraților, discutată în Comisia specială pentru legile justiției

Reprezentanţii opoziţiei au respins ideea înfiinţării unei secții pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi, propunerea aparţinând UNJR.

Adăugat: 4 Decembrie 2017
Ultima actualizare:4 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a respins astăzi un amendament la proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciară, care prevedea desfiinţarea instanţelor militare.

Acelaşi proiect mai prevede înfiinţarea unei direcţii pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi, cu care nu sunt de acord reprezentanţii principalelor instituţii din sistemul judiciar.

Reprezentanţii opoziţiei au respins ideea înfiinţării unei asemenea secţii speciale, propunerea aparţinând Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Deputatul USR, Ioan Stelian, nu vede necesitatea acestui demers.

"Datele statistice concrete arată că nu există absolut niciun fundament pentru crearea unei astfel de direcţii. Nu avem de-a face cu un fenomen infracţional în rândul magistraţilor care să conducă la o asemenea soluţie legislativă", a spus Ioan Stelian.

Au fost dezbătute mai multe amendamente ale asociaţiilor profesionale ale magistraţilor care au fost preluate de grupurile parlamentare.

De exemplu: eliminarea instanţelor militare, aşa cum s-a hotărât în discuţiile privind legea statutului magistraţilor, amendament propus de UNJR şi CSM, preluat de PSD, a fost respins de membrii comisiei.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat că raportul privind statutul magistraţilor, prima lege după care funcţionează sistemul judiciar din România, va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Aici, spune el, pot fi prezentate şi propunerile cu modificările dorite de cei de la ALDE, referitoare la răspunderea magistraţilor, adică statul trebuie să se îndrepte cu o acţiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi statul trebuie să plătească justiţiabililor deîndată sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri, nu într-un an, cum prevede articolul modificat în comisie.

"La acel alineat, 7, de la 'Răspunderea magistraţilor', sunt trei discuţii în acest moment. Unu - în legea în vigoare se spune că se poate îndrepta statul, în propunerea noastră, statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR, statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu 'statul se îndreaptă' şi atunci toate aceste discuţii care sunt în spaţiul public nu-şi au rostul. De aceea v-am spus eu că suntem compatibili şi nu sunt probleme", a spus Florin Iordache.

Dezbaterile în Comisia specială pe legea privind organizarea judiciară se vor relua mâine dimineaţă la ora 9:00.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza