Rasmussen: România se bucură de protecţia completă a NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că Romania nu e singură, este parte a NATO şi se se bucură de protecţia completă a NATO.

Adăugat: 16 Mai 2014
Ultima actualizare:16 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Anders Fogh Rasmussen (stânga) şi Traian Băsescu
trimite pe mail

Prezent la Bucureşti, Anders Fogh Rasmussen a spus, în declaraţiile comune susţinute la Palatul Cotroceni alături de preşedintele României, Traian Băsescu, că sarcina principala a NATO e protejarea aliaţilor.

El a subliniat că România este parte a NATO şi se bucură de protecţia completă a Alianţei Nord-Atlantice.

"Sarcina principală a NATO e protejarea aliaţilor. Am discutat criza serioasă de la graniţele noastre, România nu e singură, sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO", a spus Rasmussen.

El a mai precizat că România e o ţară "puternică, angajată şi de încredere" şi a vorbit despre investiţiile în capacităţile militare.

"Jucaţi un rol excepţional în Afganistan, sunteti foarte activi în programele noastre internaţionale şi aţi demonstrat că e posibil sa întoarcem tendinţa de reducere a bugetelor de Aparăre şi să faceţi investiţii substanţiale în capacităţi substanţiale", a adăugat oficialul NATO.

După ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, aliaţii nu mai pot avea încredere în garanţiile oferite de Rusia, a spus Rasmussen.

"Nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile Rusiei cu privire la suveranitate şi integritatea teritorială. Ce am văzut recent este o anexare ilegală a teritoriului. Ucraina este cea care trebuie să decidă privitor la viitorul său statut", a afirmat oficialul NATO.

Băsescu: Obiectivul nostru, consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al NATO

Preşedintele Traian Băsescu, a afirmat că obiectivul României este consolidarea nivelului de securitate pe flancul estic al NATO, zonă frământată de probleme de securitate.

"Regiunea este frământată de probleme de securitate. Am discutat modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina şi de perspectiva Rusiei. Obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al NATO", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că a vorbit cu oficialul NATO despre situaţia de securitate din Marea Neagră, "care s-a deteriorat consistent şi care are o altă imagine după anexarea Crimeei şi dezvoltarea unui alt centru de putere militară acolo, care nu se mai află sub control ucrainean".Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza