Raportorul Parlamentului European recomandă votul împotriva ACTA

Raportorul Parlamentului European în dosarul privind controversatul Acord internaţional de combatere a contrafacerii a anunţat că va recomanda Legislativului UE să voteze împotriva ACTA, deoarece documentul nu oferă suficiente garanţii pentru cetăţeni.

Adăugat: 13 Aprilie 2012
Ultima actualizare:13 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Britanicul David Martin consideră că ACTA nu oferă suficiente garanţii pentru cetăţenii europeni şi spune că îşi va prezenta recomandarea la 25 aprilie, în Comisia pentru comerţ internaţional a legislativului european.

Acordul internaţional de combatere a contrafacerii este totodată şi o ameninţare la adresa medicamentelor generice pentru ţările în curs de dezvoltare, acestea putând fi oprite la vamă pe baza prevederilor privind încălcarea unei mărci înregistrate, a atras, joi, atenţia organizaţia Medici fără Frontiere, acuzaţie respinsă de Comisia Europeană, precizează Agerpres.

"ACTA nu acoperă doar medicamentele false. Încearcă să acopere atât pattern-urile, cât şi (medicamentele) cu nume asemănătoare. Multe medicamente generice au nume similare. Suntem îngrijoraţi că medicamentele generice vor fi oprite şi confiscate la vamă pe baza încălcării unei mărci înregistrate", a declarat joi Michelle Childs, director în cadrul Medici fără Frontiere, la o dezbatere în PE organizată de Grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Demiocraţilor (S&D).

MSF este o organizaţie umanitară care oferă ajutor medical persoanelor din ţările în curs de dezvoltare.

Obiectivul ACTA vizează apărarea drepturilor de proprietate intelectuală

De cealaltă parte, Pedro Velasco Martins, reprezentant al Direcţiei Generale pentru Comerţ a CE, a spus că UE nu are niciun interes să împiedice medicamentele generice.

"Ne-am asigurat că nu există nicio obligaţie în ACTA de verificare a bunurilor în tranzit. Ne-am asigurat că ACTA va fi implementat în concordanţă cu Declaraţia de la Doha, care obligă orice acord să respecte chestiunile privind sănătatea într-o ţară", a afirmat reprezentantul CE.

El a precizat că obiectivul ACTA a fost întotdeauna de a apăra drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor într-un context global.

În prezent, ACTA se află în stadiul dezbaterilor în mai multe comisii ale PE. La 20 martie, Comisia de petiţii a declarat admisibilă o petiţie semnată de 2,5 milioane de persoane împotriva ACTA.

România, semnatară a ACTA, a anunţat la 24 februarie că va amâna ratificarea acordului până la pronunţarea Curţii Europene de Justiţie, după ce mai multe state suspendaseră la rândul lor procesul de ratificare.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuia să fie aprobat de Parlamentul European şi parlamentele naţionale din cele 22 de ţări membre ale Uniunii Europene semnatare ale tratatului.Autor:
Alice Vasiloiu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
13 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza