Raport favorabil pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

Proiectul de lege privind achiziţionarea sistemului de rachete antiaeriene Patriot a primit raport favorabil în unanimitate în Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.

Adăugat: 20 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:20 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia de apărare a Senatului a aprobat proiectul de lege privind achiziţia de către România a primului sistem de rachete Patriot.

Actul normativ ar urma să ajungă tot astăzi în plenul Senatului, pentru ca mâine să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Au existat şi amendamente adoptate în comisie, între care şi acela care prevede că vor fi achiziţionate şapte sisteme, fără a se mai preciza însă care categorii de armă vor intra în posesia lor.

Românai obţine un statut important prin achiziţionarea acestui sistem şi intră într-un club select al apărării europene şi internaţionale, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

"Pentru armata română, acesta reprezintă doar un prim pas. Anul acesta achiziţionăm primul sistem din cele şapte, sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât, repet, să deschidă programele mari ale înzestrării pentru armata română. Vă informez că în perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, echipamente aprobate în CSAT şi desigur cu un acord prealabil al parlamentului României", a spus Mihai Fifor. 

Amplasarea pe teritoriul României a acestor rachete arată că ţara noastră este un stat cu o armată aflată printre primele poziţii în NATO, a subliniat Mihai Fifor.

Configuraţia de achiziţie este cea mai modernă folosită în prezent din punct de vedere al configuraţiei, al echipamentelor de sol şi rachetelor.

Programul de achiziţie are o valoare totală de 3,9 miliarde de dolari fără TVA, iar primul sistem care urmează să ajungă în România până la finalul acestui an va costa aproximativ 765 de milioane de dolari fără TVA.

Proiectul de lege privind sistemul de rachete antiaeriene Patriot va intra astăzi în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot, urmând să fie trimis Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Ministrul Apărării a anunţat că în urma unei discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a primit asigurări că proiectul va fi discutat mâine în comisia de specialitate din Camera Deputaţilor şi tot mâine va fi supus dezbaterii şi votului în plen.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
20 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza