Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului, respinse în Parlament

Actuala majoritate îi reproşează Avocatului Poporului că a încălcat Constituţia şi legile ţării, nu a sprijinit autorităţile şi nu a realizat acţiuni proprii pentru îndeplinirea obiectivului MCV.

Adăugat: 16 Iunie 2021
Ultima actualizare:16 Iunie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii şi deputaţii au respins ieri, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că în urma acestei situaţii se va cere revocarea Renatei Weber de la conducerea acestei instituţii.

Social-democraţii au vorbit de răfuieli politice în acest caz şi au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională. Cererea de revocare a Avocatului Poporului ar putea discuta astăzi într-o şedinţă de plen a Parlamentului

Actuala majoritate îi reproşează Avocatului Poporului că a încălcat Constituţia şi legile ţării, nu a sprijinit autorităţile şi nu a realizat acţiuni proprii pentru îndeplinirea obiectivului MCV, nu a desfăşurat anchete cu privire la presupuse acţiuni ilegale ale administraţiei sau fapte de corupţie ale funcţionarilor.

Preşedinta Comisiei juridice din Senat, liberala Iulia Scântei explică de ce comisiile juridice au respins rapoartele de activitate.

Iulia Scântei: Avocatul Poporului nu a acţionat în mod constant în raporturile cu Parlamentul şi cu celelalte autorităţi, cu respectarea principiului cooperării loiale. Nici în anul 2020 nu şi-a îndeplinit Avocatul Poporului rolul şi obligaţiile sale legale în ceea ce priveşte apărarea, protecţia, promovarea drepturilor copilului, puternic afectaţi de restricţiile adoptate pe durata pandemiei.

Din opoziţie, PSD ia în calcul sesizarea CCR, deoarece, în opinia sa, Avocatul Poporului nu a încălcat legea fundamentală. În consecinţă, nu se justifică respingerea rapoartelor de activitate.

Senatorul PSD, Titus Corlăţean: Avocatul Poporului este garantul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, nu ale guvernanţilor, nu le puterii. Este vorba în mod clar de o modalitate rudimentară în care actuala guvernare de dreapta înţelege democraţia şi acţionează pentru subordonarea unei instituţii fundamentale şi independente în cadrul oricărei democraţii de tip occidental.

În urma respingerii rapoartelor de activitate al Avocatului Poporului, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că actuala putere va solicita revocarea Renatei Weber din această funcţie. În acest sens, astăzi va fi convocată o nouă şedinţă comună a legislativului pentru a se finaliza procedura.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Iunie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza